Dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense is részesült a civil szféra egyik legnevesebb elismerésében, melyet a kiemelkedő, innováción alapuló teljesítményekért ítélnek oda.

32. alkalommal ítélték oda a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerése. Az idei díjazottak között van dr. Fekete Andrea kutató gyermekorvos, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, a SigmaDrugs egyetemi spin-off cég társalapító ügyvezetője. Az elismerést a diabétesz okozta sokszervi szövődmények leírásáért és új terápiás lehetőségek felfedezéséért, valamint a szövethegesedések kezelésében új célmolekulák és biológiai védő mechanizmusok azonosításában vitt vezető szerepéért érdemelte ki, amelynek egyik eredménye, novemberben megkezdődött az a fázis II tanulmány, amelynek keretei között középsúlyos COVID betegek részesülnek fluvoxamin terápiában.

A dr. Fekete Andrea vezette kutatócsoportról, amely a tüdőhegesedés kezelésében hatékony fluvoxamin terápia eredményességét vizsgálja, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az elismerés ünnepélyes átadása hagyományosan decemberben, az Országházban történik, ám idén a járványhelyzet miatt ezt jövő évre halasztották. A díjról szóló éves kiadvány azonban letölthető a hivatalos honlapról és digitálisan is olvasható.

A Gábor Dénes-díjban eddig 248-an részesültek, idén 7 főnek ítéltek oda, egy főt pedig In Memoriam díjaztak. A 2020. évi díjazottak teljes listája ide kattintva olvasható.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.