A Továbbtanulás Magyarországon – online oktatási expo 2020 nevű eseményen beszédet mondott dr. Merkely Béla rektor, dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója pedig a 250 éves Semmelweis Egyetem történetét és az intézményben folyó idegennyelvű képzéseket mutatta be előadásában.

A Továbbtanulás Magyarországon – online oktatási expo 2020 című rendezvényre a Sino-Európai Alapítvány a Kínai Kultúráért és Oktatásért szervezésében 2020. december 1. és 4. között került sor. Az eseményen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Sino-Európai Intézet és több magyar felsőoktatási intézmény, köztük a Semmelweis Egyetem képviselői vettek részt. A három nyelven – magyarul, kínaiul és angolul – zajló programokhoz virtuálisan csatlakozhattak a magyar felsőoktatás iránt érdeklődők, elsősorban a kínai diákok.

A december 1-jei hivatalos megnyitón Anny Gao, a Sino-Európai Alapítvány elnöke és dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár tartottak köszöntőt. Ezt követően dr. Merkely Béla mondott beszédet angol nyelven. A rektora bemutatta a Semmelweis Egyetemet, majd kitért az intézmény kínai kapcsolataira, hangsúlyozva, hogy a kínai partnerekkel való együttműködések évtizedes múltra tekintenek vissza, és folyamatosan fejlődnek. Örömét fejezte ki, hogy a Sino-Európai Alapítvány idén három képviseletet nyitott Pekingben: az oktatásszervező és promóciós irodák célja, hogy minél több kínai hallgatónak biztosítsanak lehetőséget, hogy Magyarországon folytathassanak tanulmányokat, valamint hozzájáruljanak a magyar felsőoktatás láthatóságának növeléséhez Kínában. Emellett a Semmelweis Egyetem idén megkezdte a tárgyalásokat a Sino-Európai Alapítvánnyal annak érdekében, hogy a közeljövőben lehetőség legyen arra, hogy képzéseiken az eddiginél is több kínai hallgatót fogadjanak. Végezetül dr. Merkely Béla kiemelte az egyetem nemzetközi jellegét, és röviden utalt az idei tanévben a járványhelyzet miatt végbemenő, oktatást érintő változásokra.

Ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorai tartottak beszédet. A megnyitó a Tempus Közalapítvány ösztöndíjprogramjának bemutatásával zárult.

A nemzetközi esemény második napja a művészeti képzéseket kínáló intézményekről szólt, a harmadik napon, december 3-án pedig a sport, az orvosi és a gazdasági terület mutatkozott be. A program dr. Pop Marcel angol nyelvű előadásával kezdődött. A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója bemutatta a 250 éves Semmelweis Egyetem történetét és az intézményben folyó idegennyelvű képzéseket. A karok rövid áttekintése után részletesen kitért az Egészségtudományi Kar, a Pető András Kar és a Doktori Iskola programjaira, hiszen elsősorban ezek a karok várják a jelentkezőket. Az előadás a Semmelweis Egyetem kínai kapcsolatainak bemutatásával zárult, hangsúlyozva a kapcsolatok hosszú fennállását és kiemelt jelentőségét, valamint a kínai partnerintézmények által a koronavírus-járvány ideje alatt nyújtott segítséget. Az előadás után dr. Pop Marcel kérdésekre is válaszolt, az érdeklődők elsősorban a felvételi követelményekre, valamint a kínai partnerintézményekre voltak kíváncsiak.

Az előadást követően a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Testnevelési Egyetem előadásai következtek, majd a program a Magyarországon tanuló kínai hallgatók beszámolóival zárult. Az esemény utolsó napján a magyarországi műszaki és gazdasági képzéseket nyújtó felsőoktatási intézmények kaptak lehetőséget képzéseik bemutatására.

Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Továbbtanulás Magyarországon – online oktatási expo 2020 – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.