A Semmelweis Egyetem tudományos munkatársának, Bazsáné dr. Csuka Dorottyának ítélte idén a zsűri a L’Oréal és az UNESCO kutatónők számára kiírt ösztöndíját. A Belgyógyászati és Hematológiai Klinika Kutatólaboratóriumának kutatója a ritka, örökletes vesebetegségekkel kapcsolatos munkájáért kapta az elismerést.

Dr. Csuka Dorottya a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa kapta idén a L’ORÉAL – UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat. Az elismerésre minden évben olyan kutatónők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve kutatóintézetekben dolgoznak. Dr. Csuka Dorottya a ritka, örökletes vesebetegségekkel kapcsolatos kutatásaival érdemelte ki a díjat. A szervezet minden évben két kutatót díjaz. Dr. Bagoly Zsuzsa, a Debreceni Egyetem kutatója a felnőttkori rokkantság leggyakoribb okával, az iszkémiás stroke-kal foglalkozik. A stroke hatékonyabb kezeléséért folytatott kutatásait ismerték el a díjjal.

Dr. Csuka Dorottya - Junior Prima díjazott 2015 fotó: Kovács Attila

Dr. Csuka Dorottya munkáját 2015-ban Junior Prima-díjjal ismerték el. Ezt a kutatási témát egy posztdoktori, OTKA-pályázat keretében folytatta vezető kutatóként. Az örökletes vesebetegségeken belül főleg a trombotikus mikroangiopátiák, valamint a C3-glomerulopátiák foglalkoztatták. A három évig tartó kutatásában elsősorban a CFHR5 fehérje, valamint az azt kódoló gén szerepét vizsgálta. Kollégáival arra keresték a választ, hogy a CFHR5 fehérje, valamint a génjében lévő mutációk hogyan járulhatnak hozzá a vesebetegségek kialakulásához, illetve milyen összefüggést mutat ennek a fehérjének a szintje a vesebetegségek súlyosságával, illetve a betegség lefolyásával.

Ezen vesebetegségek, a trombotikus mikroangiopátiák és a C3-glomerulopátiák esetében eddig nagyjából 8 génről ismert, hogy mutációjuk hatására kialakulnak a kórképek. Ez azonban mindössze az esetek 60 százalékát magyarázza. A fennmaradó 40 százalék esetében egyelőre nem ismert a betegség oka. Ennek feltárásában a kutatás végén bevezetett új metódus, az újgenerációs szekvenálás lehet kulcsfontosságú. Ezzel a nagyléptékű módszerrel gyakorlatilag az ember összes génje vizsgálható.

Segítségével olyan génekben is kimutatható a mutáció, amelyekről eddig csak sejtették, hogy kóroki hatású elváltozás lehet bennük, illetve csak szórványosan írták le ennek a betegségnek a hátterében. Ezzel a módszerrel nagyobb eséllyel tárható fel a kóroki mutáció a megbetegedések nem megmagyarázott 40 százalékában – magyarázta.

A fenti kutatásokat terjesztette ki és folytatta a 2019-ben elnyert MTA Prémium posztdoktori ösztöndíj keretében. Ekkor már nemcsak a komplementrendszerre fókuszált, ami az eredeti kutatásainak célpontja volt, hanem a vérben más plazmaenzim rendszerek fehérjéit is vizsgálta, hogy még több kóroki hatású mutációt keressen. Így egyre több génben azonosított mutációkat.

„Jelenleg azon dolgozunk, hogy még jobban körbejárjuk, hogy az új, még ismeretlen hatású génmutációk milyen elváltozásokat hozhatnak létre, és miként okozzák ezeket a betegségeket” – foglalta össze.

„A díj amellett, hogy nagy megtiszteltetés, visszajelzés arról, hogy jó úton halad a csoportunk, hasznosak a kutatásaink” – fogalmazott dr. Csuka Dorottya, aki önkéntesként éppen a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének Mikrobiológiai Laboratóriumában dolgozott a COVID-teszteken, amikor megtudta, hogy neki ítélték a L’Oréal – UNESCO ösztöndíját. Elmondása szerint a hír olyan energialöketet adott, hogy a nagy hajtás ellenére is elszállt a fáradtsága. A kutatónő hozzátette: bár ritka betegségekkel foglalkoznak, a laborban a kutatás mellett olyan komplex diagnosztikai vizsgálatokat is végeznek, amelyre Litvániától Egyiptomig, és egész Európából küldenek hozzájuk mintákat.

Dr. Csuka Dorottya - Junior Prima díjazott 2015 fotó: Kovács Attila

A díj elnyerése kapcsán megjegyezte: ez egyfajta kötelezettséget is jelent. Még inkább oda kell tennem magam, hogy a további kutatásaim is igazolják, jó helyre került a díj”.

Az elmúlt 18 évben 49 magyar kutatónő részesült a L’ORÉAL – UNESCO ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 64 millió forinttal támogatta a magyar tudós nőket. A létrehozók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak a tudománnyal foglalkozó nők – támogatva ezzel karrierjüket.

Borbély Zsuzsa
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.