Ismét közzétették a világ legtöbbet idézett kutatóinak listáját, amelyre két Magyarországon dolgozó szakember került fel – egyikük dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. A multidiszciplináris nemzetközi tudományos adatbázis, a Web of Science válogatott tartalmainak adatain alapuló kutatói listán összesen 6400-an szerepelnek a világ minden tájáról.

A rangsorban 21 tudományterület valamelyikén, vagy egyszerre több tudományterületen együttesen (cross-field) kiemelkedően idézett kutatók szerepelnek. A lista összeállítói a rangsoroláshoz a 2009 és 2019 között megjelent legidézettebb (highly cited) közleményeket vették alapul; vagyis azokat a publikációkat, amelyek a hivatkozások száma szerint bekerültek a felső legjobb 1 százalékba. A tudományos világban az idézettség a tudományos hatás mérőszáma.

A Highly Cited Researchers, vagyis legtöbbet idézett kutatók 2020-as listájára két hazánkban dolgozó magyar kutató került fel, egyikük dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, a Kardiometabolikus Kutatócsoport és az MTA-SE Rendszerfarmakológiai kutatócsoport vezetője. Dr. Ferdinandy Péter a farmakológia és a toxikológia, illetve a klinikai orvostudomány kategóriákban publikált számos magasan idézett közleménye alapján került fel a listára, amelyen korábban már két alkalommal, 2014-ben es 2017-ben is szerepelt. A listán szereplő másik magyar kutató dr. Szolnoki Attila (Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet). 

A multidiszciplináris nemzetközi tudományos adatbázis, a Web of Science válogatott tartalmainak (core collection) adatain alapuló listán összesen 6400 kutató szerepel a világ minden tájáról.

Dobozi Pálma
Forrás: Központi Könyvtár
Fotó: Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.