Az M1 Híradójának adott interjújában dr. Merkely Béla beszélt a most bevezetett korlátozó intézkedési csomagról és együttműködésre kérte a lakosságot. A rektor hangsúlyozta: fontos, hogy továbbra is ellássuk munkánkat és a gyermekek oktatása is folytatódjon, de lehetőségeinkhez mérten csökkenteni kell kontaktusaink számát és be kell tartanunk a maszkhasználat szabályait.

Dr. Merkely Béla az M1 Híradójának adott interjújában felhívta a figyelmet: kiemelten fontos, hogy mindenki tartsa be a most bevezetett korlátozó intézkedéseket. „Azt az együttműködést szeretném kérni a lakosságtól, amelyet képesek voltunk teljesíteni a járvány első hullámában” – nyilatkozta a rektor, hozzátéve: a korlátozások akkor lesznek hatékonyak, ha a gyakorlatban is megvalósulnak. „Abban az esetben, ha a munkánkat ellátjuk, a gyermekeink bejárnak az általános iskolába, de ugyanakkor a kapcsolatainkat a lehetőségekhez mérten minimalizálni tudjuk és hordjuk a maszkot, akkor bekövetkezik a vírusfertőzések számának csökkenése” – mutatott rá a rektor.

„A korlátozások alapvetően két szinten hatnak. Egyrészt jelentősen csökkentik az emberek közötti kapcsolatokat, reméljük, hogy több mint 60 százalékkal, ami le tudja lassítani a járványt. A másik szint a védőeszközök használata: a maszkhasználat kiterjesztése ugyancsak akadályozza a vírus terjedését” – nyilatkozta dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a most bevezetett intézkedések leginkább az osztrák példára hasonlítanak, és szükség esetén lehet lépésekben szigorítani és könnyíteni is a rajtuk attól függően, mit mutatnak majd a számok. „Összességében azt gondolom, hogy időben jöttek ezek az intézkedések, hiszen látjuk, hogy el tudjuk még látni a betegeket, de érezzük a terhet, ami folyamatosan nő az egészségügyben dolgozókon. Ha mindez hosszú heteken keresztül folytatódott volna, az az egészségügy humán erőforrását terhelte volna túl, amit mindenképp el kell kerülnünk, hiszen ahogy a hírekben is hallhattuk, eltelik még néhány hónap mire jelentős mennyiségű vakcina áll rendelkezésre” – mutatott rá.

A teljes interjú megnézhető erre a linkre kattintva.

Szabó Ádám

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.