A súlyos COVID-19 betegek kezelésének leghatékonyabb, és máig egyetlen bizonyított módja a plazmaterápia, amely életeket menthet. A szérum kizárólag a gyógyult betegek véréből állítható elő, ezért kulcsfontosságú, hogy közülük minél többen vegyenek részt plazmaadáson. Épp ezért a Semmelweis Egyetem figyelemfelhívó akciót indít annak érdekében, hogy minél több gyógyult Semmelweis Polgár adjon vérplazmát az új betegek gyógyítása érdekében. Az előzetes vérvételre három időpontban várják az intézmény azon dolgozóit és hallgatóit, akik korábban már átestek a fertőzésen.

A koronavírus nyár végén fellángoló második hulláma után nemcsak a pozitív esetek száma növekedett meg, de a kórházi ellátást igénylő betegeké is. Az ő kezelésükre továbbra is kevés célzott terápiás lehetőség érhető el. Habár néhány antivirális gyógyszerrel kapcsolatban vannak biztató eredmények, a leghatékonyabb gyógymód továbbra is a vérplazmaterápia– magyarázta dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ Elnöke. Kulcsfontosságú tehát, hogy minél több gyógyult beteg – és köztük minél több érintett Semmelweis Polgár – vegyen részt a plazmaadáson, hiszen csak az ő vérükből készülhet el az életmentő szérum – emelte ki.  

A Semmelweis Egyetem azon hallgatói és munkatársai tudnak vérplazmát adni, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és a tünetek megjelenése után eltelt legalább 4 hét, vagy a gyógyulás után minimum 2 hét. Vérplazmát minden, a vírusból kigyógyult személy adhat, attól függetlenül, milyen tüneteket mutatott nála a fertőzés, vagy mennyire volt súlyos a betegség lefolyása – azok is tehát, akik a nem szorultak kórházi kezelésre. A plazmaadásra jelentkezőknél először vérvételre kerül sor, melyre az alábbi időpontokban várják őket a Külső Klinikai Tömb parkolójában az OrthoSera szűrőbuszai (bejárat a Központi Betegellátó Épületen át, melynek címe: Budapest 1083, Üllői út 78.):

  • október 6-án kedden, 11 és 14 óra között;
  • október 8-án csütörtökön, 9 és 12 óra között;
  • október 12-én hétfőn, 12 és 15 óra között.

A vérvételre nem szükséges éhgyomorral érkezni, ugyanis kizárólag abból a célból vizsgálják meg a mintákat, hogy elegendő antitest található-e bennük. Más betegségekhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés esetén is eltérő, mennyi ellenanyagot termel a szervezet, a hatékony plazmaterápiához pedig szükséges, hogy ennek szintje meghaladjon egy bizonyos értéket – mutatott rá dr. Szabó Attila. A vérvételre nem kell előzetesen jelentkezni, ám mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint vigye magával a PCR-vizsgálatról szóló leleteit. 

Első alkalommal minden jelentkezőtől 1 kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. A vérplazma-vétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel.

 

A fertőzésen átesettek vérében a vírus elleni védekezésül termelt ellenanyag, vagyis úgynevezett antitestek találhatóak; ezek segítségével győzi le a szervezet az infekciót. Plazmaterápia során a koronavírusból kigyógyultak vérplazmájával ezeket az antitesteket használják fel a betegség leküzdésére. A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható. Korábban Semmelweis Egyetem több páciensén sikerrel alkalmazták már a plazmaterápiát; egyet közülük a kezelésnek köszönhetően 10 nap után sikerült levenni a lélegeztetőgépről.

Szabó Ádám
Kiemelt kép: Gál Bettina

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.