A jó működés alapját a motivált munkatársak adják, akik magukénak érzik az egyetem céljait – vallja dr. Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem új kancellárja. A kiemelten fontos humánerőforrás kérdések mellett a pénzügyi egyensúly megtartása és az infrastrukturális fejlődés lehetőségének megteremtése adja az egyetem által kitűzött célok eléréséhez vezető út sarokköveit – fogalmazott. Dr. Pavlik Lívia korábban hat évig a Budapesti Corvinus Egyetemen töltötte be ezt a posztot, tapasztalata szerint akkor működik jól egy kancellár, ha együtt él az egyetem alaptevékenységével, annak minden rezdülésével és érti a felsőoktatás lélektanát. Legfontosabb aktuális feladatai közé sorolta a személyes kapcsolatok kialakítását, a jövő évi költségvetés előkészítésének megkezdését, valamint a Semmelweis XXI. Fejlesztési Programmal kapcsolatos teendőket.

Mindennek az alfája és omegája a személyes együttműködés – vallja dr. Pavlik Lívia, aki október 1-jétől a Semmelweis Egyetem kancellárja. Éppen ezért egyik elsődleges feladatának tartja az egyetem munkatársainak megismerését, a szakmai, vezetői kapcsolatok kialakítását. Mint honlapunknak adott interjújában kiemelte: rendkívül fontos a bizalom létrehozása mind a vezetőtársakkal, mind a munkatársakkal, tapasztalatai szerint ugyanis a közvetlen emberi kapcsolatok tudják megalapozni a jó munkahelyi légkört.

Dr. Pavlik Lívia 2014-2020 között a Budapesti Corvinus Egyetem kancellárjaként dolgozott, de az egyetemi léthez való szoros kapcsolódása ennél sokkal régebbi múltra tekint vissza. „A felsőoktatás világa számomra szerelem volt első látásra, amit jól mutat, hogy miután a gazdálkodástudományi területen belül számvitel szakirányon megszereztem a diplomámat az akkori Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, tanársegédként ottmaradtam az intézményben” – emlékszik vissza. Az egyetemi akadémiai pályán haladva PhD-fokozatot szerzett a gazdálkodás- és szervezéstudományok terén, egyetemi docens kinevezést kapott, majd eljött az a pillanat is, amikor az oktatói és szakmai kihívások mellett a vezetői munka is megjelent az életében. Első ilyen tisztségében 2008-tól négy éven át a Gazdálkodástudományi Kar gazdasági dékánhelyetteseként tevékenykedett, de később a Corvinus megbízott gazdasági főigazgatói posztját is betöltötte közvetlenül a 2014. évi kancellári kinevezését megelőzően.

„A felsőoktatást, mint állami nagy rendszert jól ismerem, a Semmelweis Egyetemen mindez kiegészül az egészségügyi területtel, ami új számomra, de kihívásként tekintek arra, hogy megszerezzem a kellő jártasságot ezen nagy rendszeren belül is” – emelte ki a kancellár. Mint elmondta, a hivatalba lépése előtti napokban több beszélgetést is folytatott dr. Merkely Béla rektorral, valamint a fenntartó részéről dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral, korábbi rektorhelyettessel, így tisztában van vele, melyek a legfontosabb prioritások az egyetem számára. Ennek megfelelően első feladatai közé tartozik a Semmelweis XXI. Fejlesztési Program áttekintése is. „Az egyetem ambiciózus célokat tűzött ki, amelyek összhangban állnak az intézményben rejlő lehetőségekkel, potenciállal, vagyis reális és megvalósítható stratégiáról van szó, kézzelfogható elemekkel, amelyek kancellári oldalról is komoly feladatokat jelentenek” – fogalmazott. A stratégiai célokkal összhangban, rövidtávú feladatként adódik október elején, hogy el kell kezdeni a jövő évi költségvetést megalapozó munkafolyamatot. Dr. Pavlik Lívia örül, hogy éppen ebben az időszakban tud becsatlakozni az egyetem életébe, mivel a költségvetés tervezésén keresztül nagyon sok mindent át lehet látni rendszerszerűen a működés terén.

A pénzügyi egyensúly fenntartása, az infrastrukturális fejlődés, az új lehetőségek megtalálása mellett ugyanakkor kiemelten fontos számára az emberi tényező, és ennek megfelelően az ösztönző, motiváló humánerőforrás-stratégia kérdése. „Tisztában vagyok vele, milyen kihívást jelent az egészségügy számára a jelenlegi járványhelyzet, és rendkívül fontos, hogy a munkatársaink képesek legyenek nap mint nap új energiával feltöltődve elindulni a munkahelyükre, ide az egyetemre; tartanunk kell az erőt a kollégákban” – jelentette ki. Mindez nemcsak az egészségügyi dolgozókra, de az őket támogató teljes apparátusra igaz – tette hozzá. A kancellár abban hisz, hogy akkor működik jól egy szervezet, ha elkötelezettek az ott dolgozó emberek, és megvan bennük az az érzés, hogy minden nap egy kicsit hozzátesznek ahhoz, ami az intézmény céljait egészében szolgálja.

A jelenlegi vírushelyzettel kapcsolatban kiemelte: a napi szintű gyors reakcióképesség ennek az időszaknak szükségszerű velejárója, meg kell tudni felelni a nem rutinszerű kihívásoknak, úgy, hogy közben a normál folyamatoknak is haladniuk kell, készülni kell a következő évre, a járvány utáni időszakra, mivel – mint fogalmazott – a „normál üzem” nem vesz tudomást arról, hogy egyébként veszélyhelyzet van. A hallgatók tanulni szeretnének, ha lehet, akkor a megszokott társas környezethez a legközelebb álló formában, a munkatársak nyilván vágynak a személyes munkakapcsolatokra miközben persze a digitalizált világ eszközeit használjuk nap mint nap a távolságok áthidalására, és eközben a betegeket pedig el kell látni és a kutatásoknak is haladniuk kell – vélekedett, hozzátéve, hogy ez igazi kihívás az egész világ számára.

Dr. Pavlik Lívia szólt arról is: a Corvinus kancellárjaként eltöltött hat év alatt pontosan megtapasztalta, hogy akkor működik jól egy kancellár, ha együtt él az egyetem alaptevékenységével, annak minden rezdülésével, érti az adott intézményt és a felsőoktatás speciális lelkületét is. Szintén rendkívül fontosnak tartja, hogy az egyetem akadémiai oldala és a napi működtetését végző, vállalatszerűbben szerveződő része összekapaszkodva, előre tekintve együtt tudjon haladni összhangban és egységben.

„A maximális teljesítmény nyújtása és a fáradhatatlan törekvés az elérhetetlen tökéletesre” – osztotta meg a kancellár hivatásában követett mottóját.   

Kitért arra is, hogy a Semmelweis Egyetem stratégiájával, rektorával és vezetőivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatási modellváltásért felelős miniszteri biztosaként ismerkedett meg közelebbről. Megtiszteltetésnek tartja, hogy mind dr. Palkovics László miniszter, mind dr. Merkely Béla rektor támogatta kinevezését. Mint fogalmazott, büszke arra, hogy 2020. október 1-jétől a magyar felsőoktatás zászlóshajójának, a Semmelweis Egyetemnek a polgára lehet, és hangsúlyozta, hogy szeretettel köszönt minden itt dolgozót.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.