A Semmelweis Egyetem Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikájára kerülő két HBA1C mérő berendezés a cukorbetegek műtéti beavatkozásában nyújt segítséget. Az eszközök dr. Végh Ádám szakorvosjelölt, a Dr. Korányi András Alapítvány idei ösztöndíjasa segítségével kerülhettek a klinikára, és a későbbiekben a társintézetek betegeinek fogászati szűrővizsgálatára is használhatóak lesznek.

Dr. Végh Ádám a Semmelweis Egyetem Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának szakorvosjelöltje nyerte el az idei évben a Dr. Korányi András Alapítvány ösztöndíját. Az elismeréssel járó pénzjutalomból két darab HBA1C mérő berendezést szerzett be a magyar tulajdonban álló 77 Elektronika Kft.–től, amellyel a klinikán folytatott PhD-kutatása keretében  cukorbeteg pácienseket vizsgálnak majd. A sikeres pályázat dr. Németh Zsolt klinikaigazgató szakmai támogatásával valósult meg.

A berendezés az ujjbegyből vett vérminta alapján mindössze két perc alatt képes kimutatni a hemoglobin A1C-t, vagyis a beteg háromhavi átlag vércukorszintjét – ehhez eddig laborvizsgálatra volt szükség, melynek eredménye jellemzően 24 óra elteltével vált elérhetővé. Cukorbetegeken végzett fogászati műtéti beavatkozás esetén ez azért fontos, mert a magas hemoglobin A1C szintnél a komplikációk esélye is megemelkedik: problémák lehetnek a vérzéssel, a fogászati implantátum gyulladást okozhat, szájüregi szövődmények, vagy akár gombásodás is kialakulhat; ráadásul nő a szájüregi daganatok kialakulásának esélye is.

Dr. Végh Dániel, a Diabéteszes Fogászati Munkacsoport – amelynek dr. Végh Ádám is tagja – vezetője elmondta: az egyetemi klinikáknak lehetőségük lesz a frissen diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegeket fogászati szűrővizsgálatra küldeni, mely a munkacsoport által biztosított szakrendeléseken valósul meg, előzetes előjegyzés alapján. Ez a Magyar Diabetes Társaság mellett dr. Somogyi Anikó, dr. Hermann Péter, dr. Kempler Péter, dr. Tóth Heyn Péter és dr. Kis János szakmai támogatásával valósul meg.

Mindezzel a Semmelweis Egyetemen működő Diabéteszes Fogászati Munkacsoport a világon egyedülálló vizsgálati protokollt vezet be a cukorbetegek fogászati vizsgálata és ellátása érdekében. A munkacsoport célja, hogy minden frissen felismert cukorbeteg a diagnosztizálást követően fogorvosi tanácsadáson vegyen részt, és ez évente ismétlődjön. Dr. Végh Dániel, aki a Fogpótlástani Klinika egyetemi tanársegédje is, elmondta, a munkacsoport az utóbbi években a tudományos vizsgálatok mellett klinikai betegvizsgálatokat is folytatott a témában, több nemzetközi publikáció, egy PhD-s projekt született eddig, kettő pedig jelenleg is készül.

A munkacsoport szervezett egyébként Magyarországon először ingyenes fogorvosi tanácsadásokat cukorbeteg rendezvényeken, amelyet a Fogorvostudományi Kar kari kutatási pályázat tett lehetővé; ennek keretében szereztek be egy mobil fogászati szűrőállomást. A betegrendezvényeken mind a felnőtt (Egy Csepp Figyelem Alapítvány világnapi rendezvény 2018, 2019), mind a gyermekkorú cukorbetegek részt tudtak venni (Szurikáta Alapítvány 2018, 2019).

Dr. Végh Dániel
Fotó: Barta Bálint – Hallgatói Önkormányzat