A fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatásáról szóló publikáció jelent meg a világ egyik rangos tudományos lapjában, Scientific Reports-ban, amelynek szerzői között egy amerikai Nobel-díjas tudós mellett a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) két volt hallgatója és egy jelenlegi oktatója is szerepel.

A fermentált búzacsíra-kivonat pozitív élettani szerepét több kutatás bizonyította már; rákellenes hatásait többek között Szent-Györgyi Albert tanulmányai alapján az 1990-es években kezdték el vizsgálni. A Scientific Reports-ban megjelent publikáció szerzőinek kutatása nyomán a fermentált búzacsíra-kivonatból a későbbiekben kinyerhetőek lesznek azok a hatóanyagok, melyekből akár daganatos megbetegedések elleni gyógyszer készíthető.

A tanulmány első két szerzője, dr. Bencze Gyula és dr. Bencze Szilvia a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának egykori hallgatói, a közreműködőként jegyzett dr. Őrfi László (dr. Bencze Gyula PhD-munkájának témavezetője) a Gyógyszerészi Kémiai Intézet egyetemi tanára. A cikk szerzői között szerepel a Nobel-díjas amerikai molekuláris biológus, James D. Watson is.

Dr. Bencze Gyula és kollégái tanulmányukban kimutatták, hogy a koncentrált fermentált búzacsíra-kivonat hatására megnő a mitokondriumból kiáramló citokróm c mennyisége a sejtplazmában, így az képes elnyomni a káros Warburg-hatást és ezzel gátolni a rákos sejtek szaporodását. A kísérleteket James D. Watson Nobel-díjas amerikai biokémikus szakmai és anyagi támogatásával a rákkutatás egyik elsőszámú tudományos műhelyében, az egyesült államokbeli Cold Spring Harbor Laboratóriumában végezték, ahol sikerült a fermentált búzacsírából egy szájon át bevehető szuperkoncentrátumot létrehozniuk.

A publikáció társszerzői közé tartozik dr. Őrfi László, a Gyógyszerészi Kémiai Intézet egyetemi tanára is, aki a munka kezdeti, magyarországi szakaszának irányítása során a búzacsírakivonat hatóanyagainak kinyeréséhez és karakterizálásához használható módszerek és eszközök biztosításával járult hozzá a tanulmány létrejöttéhez. 

Szabó Ádám
Illusztráció: A Scientific Reports-ban megjelent tanulmány ábrái

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.