A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) a Richter Gedeon Nyrt. készítményének adományozta a 2019-es Az Év Gyógyszere díjat, amelyet a Semmelweis Szalonban adtak át online közvetítés keretében. A cariprazine hatóanyagú készítmény úttörőnek számít a skizofrénia és az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésében.

„A hazai ipartörténetben történelmi jelentőségű a gyógyszer, hiszen az elmúlt évszázadban ez az egyetlen magyar fejlesztésű készítmény, aminek teljes fejlesztési folyamatát Magyarországról irányították, és a rendkívüli sikeréből adódó kedvező gazdasági hatások is országunkat érintik” – mondta dr. Ferdinandy Péter, az MFT elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a Richter Gedeon készítményéről az online közvetített díjátadáson, amelynek a Semmelweis Szalon adott helyet. A cariprazine hatóanyagú gyógyszer egy olyan egyedi hatásspektrummal rendelkező szer, melyet hatékonyan alkalmaznak nemcsak a skizofrénia terápiái során, hanem az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére is. A készítmény világszerte bekerült a betegellátás gyakorlatába, hiszen hatásmechanizmusa egyedülállóan összetett, és mellékhatás profilja is rendkívül kedvező – magyarázta dr. Ferdinandy Péter az elismerés odaítélésének okait.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke a díj átvételekor kiemelte: az ilyen eredményekhez kiváló szakemberekre, kutatókra és fejlesztőkre van szükség, de nagyon fontos a más intézményekkel, így az egyetemekkel és kutatóintézetekkel való közös munka is. A 119 éve, 1901-ben alapított Richter Gedeon 200 készítményével és 400 kiszerelésével öt világrészen van jelen, fő stratégiai pillérei az eredeti kutatás, a biotechnológia és a nőgyógyászat. Kutatás-fejlesztés szempontjából a legnagyobb innovációs bázisnak számít a régióban – emelte ki beszédében Bogsch Erik. „Kiemelt figyelmet kell fordítani a mindenkori kutatás-fejlesztési tevékenységre, melynek során egyedülállóan magas szellemi hozzáadott értéket teremthetünk az ország számára, ami a versenyképesség megtartásának és növelésének egyik meghatározó eleme. A cariprazine sikere túlmutat a Richteren, a magyar gyógyszeripar és orvostudomány szempontjából is történelmi jelentőségű, hiszen ez az első olyan magyar fejlesztésű originális készítmény, amely az Egyesült Államok piacán bevezetésre kerülhetett” – fogalmazott.

A Cariprazine fejlesztése 1999-ben, egy eredetileg más indikációjú projekttel kezdődött. A hatóanyag molekulájának első szintézisét 2002-ben hajtották végre, egy évvel később került sor a szabadalmi bejelentésre. A klinikai vizsgálatok 2004-ben indultak, az amerikai forgalmazási engedélyt 2015-ben, az Európai Unióét 2017-ben kapták meg. A gyógyszer igazi sikertörténetnek mondható: az USA piaci bevezetése óta több mint 320 000 beteget kezeltek vele és 2 milliót is meghaladó felírás történt.

A díjátadón dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója ismertette a készítmény hatásmechanizmusát és terápiás lehetőségei, kiemelve, hogy nemcsak a skizofrénia pozitív, de negatív és kognitív tüneteit is kezeli, ugyanakkor hatásos a bipoláris betegség maniás, depressziós és kevert epizódjainak terápiáinál is.

Az Év Gyógyszere díjat a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) alapította 1997-ben azzal a szándékkal, hogy hazánkban segítse a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények elterjedését a betegségek gyógyításában, és hozzájáruljon az új terápiás eljárások meghonosodásához is. Az Év Gyógyszere pályázati kiírásra Magyarországon bejegyzett gyógyszergyártó és/vagy forgalmazó cégek jelentkezhetnek olyan gyógyszerkészítménnyel, amely az EU-ban és/vagy Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.