Járványkészültség mellett szervezik meg a 35. Magyar Nagydíjat idén a Hungaroringen, ahol a járványügyi protokoll betartásáért a Semmelweis Egyetem egészségügyi szakemberei felelnek majd. A rendezvény részleteiről június 4-én az Innovációs és Technológiai Minisztériumban számoltak be.

A koronavírus-járvány átírta a Forma-1 idei szezonjának forgatókönyvét is, a Magyar Nagydíjat július 17-19. között zárt kapuk mögött, csökkentett létszámú szakembergárdával, szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezik meg. A szükséges egészségügyi háttér kialakításában és a megfelelő járványügyi védekezésben kulcsszerepet kap a Semmelweis Egyetem. Az egyetem iránymutatása alapján alakítják ki a járványügyi protokollt, és szerzi be a Hungaroring a megfelelő higiéniás eszközöket, fertőtlenítőket és védőfelszereléseket. A Semmelweis Egyetem hatáskörébe tartozik majd a szájmaszk viselésének ellenőrzése – melyet a legnevesebb sportolóktól is megkövetelnek. Ezen túlmenően a megfelelő egészségi állapot és testhőmérséklet ellenőrzése, a felállított szűrőpontok és elkülönítő helyiségek üzemeltetése is az egyetemi dolgozók feladata lesz.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: az egyetem egészségügyi dolgozói nagy gyakorlattal vesznek részt ebben, hiszen a 2017-es úszó világbajnokságon már tapasztalatot szereztek, és a koronavírussal összefüggő H-UNCOVER szűrűvizsgálat arra is megtanította őket, hogy bárhol tudjanak biztonságos körülmények között mintát venni és analizálni. Természetesen a helyszíni egészségügyi stáb minden tagját előzetesen is leszűrik, és adott lesz számukra a megfelelő védőfelszerelés – tette hozzá a rektor.

Emlékeztetett: az országos reprezentatív szűrővizsgálat eredményei alapján ismert, hogy Magyarországon nagyon alacsony az átfertőzöttség és a fertőzöttek száma is. A rektor szerint a profi sportolók esetében arra kell figyelni, hogy közöttük sok lehet a tünetmentes hordozó, mert – jó általános kondíciójuk és életkoruk miatt – egyesek úgy eshetnek át a betegségen, hogy észre sem veszik. Ugyanakkor arra megvannak a Semmelweis Egyetem eszközei, hogy elkerüljék a sportolók egymás közötti megfertőződését.

Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem által felállított helyszíni laborban ötven percen belül ki tudják majd mutatni az aktív vírust, és az egészségügyi személyzet képes lesz akár arra is az egyetemi háttérrel, hogy néhány óra alatt mintegy kétezer vizsgálatot elvégezzen, az eredményt pedig legkésőbb 8 óra alatt közzétegye. Pozitív minta esetén az azonnali izoláció fontosságára hívta fel a figyelmet.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos elmondta: az ITM felvállalta az autó-motorsport hazai fejlesztésének ügyét, így például segítséget nyújt a Hungaroring felújításának menedzselésében. A miniszter megerősítette, hogy az ITM folyamatosan konzultál a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediával és a Hungaroringgel annak érdekében, hogy zökkenőmentesen valósulhasson meg az idei verseny, melynek innovatív megoldása az is, hogy Magyarország első számú orvosegyeteme lesz jelen a rendezvényen egészségügyi háttérként.

A miniszter kitért a mobiltelefonra letölthető vírusradar applikációra is, amely kimutatja, hogy a telefon tulajdonosa kivel volt két méteren belüli távolságban az előző időszakban, így fel tudják mérni a vírus terjedését, ami egy kialakult megbetegedés esetén a kontaktkutatást is segíti.

A versenyen a szervezők előírásai alapján minden csapattagnak friss negatív koronavírus PCR-teszttel kell rendelkeznie az országba történő belépéskor. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy a csapatok nagyon szigorúan veszik az előírásokat, Magyarországon ugyanakkor jobb a járványhelyzet, mint egyes országokban, ahonnan a versenyzők érkeznek. A versenyzők elkülönítése érdekében konténervárosokat építenek majd, a nézőket a rendőrség bevonásával tartják távol a verseny helyszínétől.

A Hungaroring területén üzemel majd egy orvosi központ, amely általános egészségügyi ellátást biztosít a versenyzők és a csapatok számára, a háttérkórház pedig a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja lesz, amely ügyeleti rendszerben biztosítja a versenyzők ellátását egy esetleges baleset esetén.

Dávid Orsolya
Illusztráció forrás: pixabay.com, MTI

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.