A Magyar Tudományos Akadémia elismerését idén tizennyolc kutató és tudományos szakember kapta meg, köztük a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója, dr. Szabó Dóra egyetemi tanár is.

Az Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége a kiemelkedő tudományos munkásságok elismeréseként ítéli oda, általában a közgyűlés első napján. Idén a koronavírus okozta járványhelyzet miatt azonban erre nem kerülhetett sor, így rendhagyó módon az MTA a közgyűlés tervezett időpontjának napján, május 4-én honlapján tette közzé a díjazottak névsorát.

Az Akadémiai Díjat elnyerők közé tartozik dr. Szabó Dóra, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója, egyetemi tanára is. Az elismerést a kórházi fertőzéseket okozó, multidrugrezisztens Gram-negatív baktériumok molekuláris vizsgálatában, illetve a baktériumok és rezisztenciagének terjedésében szerepet játszó tényezők tanulmányozásában kifejtett kiváló kutatómunkájáért érdemelte ki.

A kitüntetettek a díjakat a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen vehetik majd át a hagyományoknak megfelelő, ünnepélyes keretek között. A további díjazottak névsora ide kattintva olvasható.

Szabó Ádám
Forrás: MTA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.