A Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központja ingyenes, online prevenciós szolgáltatásokat indított 2020 márciusában az egyetemi hallgatók és dolgozók számára. A szolgáltatási portfolió egyéni tanácsadásokat és csoportos foglalkozásokat egyaránt tartalmaz.  Dr. Papp Magor, az Egészségfejlesztési Központ vezetője kiemelten fontosnak tartja, hogy – alkalmazkodva a körülményekhez – a jelenlegi járványügyi helyzetben is segíteni tudják az egyetemi polgárok egészségi állapotának és egészségmagatartásának a javítását.

Az egyéni tanácsadások során az aktuális egészségi állapot felmérését követően a központ munkatársai személyre szabott, komplex egészségtervet állítanak össze. Ennek keretében táplálkozástudományi szakemberekkel történő konzultáció során egyénre szabott táplálkozási tanácsadás történik, melynek szükség esetén étrendtervezés, továbbá egyéni vagy csoportos mozgásprogram is része. A szolgáltatásokat a szakemberek a járványügyi helyzetre való tekintettel előzetes bejelentkezést követően online, Zoomon tartják meg. A további részletekről és a jelentkezés menetéről a központ honlapján lehet bővebben olvasni.

Az egészség megőrzésében és fejlesztésében kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. Az alapvetően csoportos foglalkozásokat – a központ szakemberei – most otthon is elvégezhető módon, szintén Zoomon keresztül biztosítják. A szolgáltatások kialakításánál fontos szempont volt az, hogy a mozgásprogramokat az egyéni igények figyelembevételével szervezzék meg. Cél az, hogy mindenki megtalálja az egészségi állapotának és időbeosztásának megfelelő mozgásformát. Kezdésként hétindító testébresztő edzés, nyújtás, „home office” erősítő edzés, jóga és női jóga órák érhetők el a kínálatban. Az egészségügyi ellátásban dolgozó kollégák számára külön napindító- és estköszöntő jóga választható, mely segítséget nyújt a fokozott terhelést követő relaxációban és felfrissülésben. A további részletekről, az órarendről és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról ide kattintva tájékozódhat.

Dr. Papp Magor hangsúlyozta: kulcsfontosságú, hogy mind a túlterhelt egészségügyi szakemberek, mind a mozgásszegény életformára – távoktatásra, otthoni munkavégzésre – kényszerült hallgatók, illetve dolgozók megfelelő mértékű figyelmet fordítsanak az egészségük megőrzésére. Ehhez kíván érdemben hozzájárulni az Egészségfejlesztési Központ is. A jelenlegi szolgáltatások a későbbiekben – a visszajelzések alapján – további egyéni- és csoportos foglalkozásokkal fognak bővülni.

Keresztes Eszter, Dobozi Pálma

Kiemelt kép (illusztráció):fitnessenhancement.com, további fotó: Egészségfejlesztési Központ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.