Új kiszolgáló szerverre költözik a Semmelweis Egyetem honlaprendszere. A tárhely váltását elsősorban a honlaprendszer biztonságának növelése teszi szükségessé, de egyúttal technikai fejlesztésekre is lehetőség nyílik.

A feladatot az Informatikai Igazgatóság 2020. április 26-án, vasárnap 8:00 és 12:00 óra között végzi el. Ez idő alatt a honlaprendszer tartalma nem lesz elérhető, minden látogató számára egy tervezett karbantartásról szóló üzenet fog megjelenni.

A Semmelweis Egyetem weboldala eddig nem a nagyobb adatbiztonságot jelentő https protokollon keresztül volt elérhető. Az Informatikai Igazgatóság idén alakította ki azt a virtuális szervert, amely az egyetem WordPress honlaprendszerének új tárhelye lesz, és lehetővé teszi a titkosított kommunikációt megvalósító SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítvány kezelését. 

Az intézmény honlaprendszere a központi magyar, angol és német weboldallal, valamint a magyar hírportállal együtt összesen több mint 200 alhonlapot tartalmaz. Itt található a legtöbb kar, klinika, intézet és egyéb szervezeti egység weboldala. Szintén az új szerveren kap tárhelyet az egyetem kutatóinak, oktatóinak személyes honlapjait tartalmazó Semmelweis Scholar rendszer is.

A most bevezethetővé vált https kapcsolat során a honlap és a látogatójának böngészője között a kapcsolat titkosított, így az olvasók, betegek és munkatársak adatai is nagyobb biztonságban lesznek.

Sági Zenina, Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.