A Semmelweis Egyetem minden betegellátó intézetébe, valamint egyéb szervezeti egységekhez is kerül fertőtlenítőszer abból a 2000 literes szállítmányból, amely a MOL-tól érkezett.

A Külső Klinikai Tömb udvarára érkezett szállítmányt dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes fogadta, jelen volt a MOL NyRt. részéről Ratatics Péter, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója, továbbá György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Dr. Hankó Balázs emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetemen mintegy negyven különböző egységben, klinikán folyik a gyógyító munka, elsősorban ide kerülnek a most átvett kéz- és felületfertőtlenítőszerek, de utóbbiból egyéb, kiszolgáló szervezeti egységek is kapnak. Kiemelte, hogy az egyetem eddig is folyamatosan biztosította a kéz- és felületfertőtlenítést, ugyanakkor a mostani járványügyi helyzetben, jelentősen megemelkedett ezekre a szerekre az igény, amelyre hatékony választ adott a MOL a gyártási kapacitások átcsoportosításával. Hangsúlyozta, hogy a járvány elleni védekezésben, a munkatársak és a betegek biztonságának garantálásában alapvető a fertőtlenítőszerek szerepe, hiszen a koronavírussal szembeni védekezés leghatékonyabb eszközei között van a higiénés szabályok betartása – természetesen a társadalmi távolságtartási szabályok, valamint az egészségügyi ellátás során a megfelelő védőeszközök, a lakosság körében a megfelelő helyzetekben és módon használt maszk viselése mellett.

Galéria

3kép

A csütörtöki szállítmánnyal több mint 2000 liter kéz- és felületfertőtlenítő érkezett a Semmelweis Egyetemre a MOL csoporthoz tartozó MOL Lub Kft.-től. A koronavírus elleni védekezés érdekében a MOL almásfüzitői üzeme rekordidő, mindössze két hét alatt állt át a kéz- és felületfertőtlenítők gyártására – mondta Ratatics Péter, a MOL NyRt. magyarországi ügyvezető igazgatója. Azóta 1 millió liter fertőtlenítőszert gyártottak le, az első legyártott mennyiségeket pedig a MOL Lub már le is szállította az Operatív Törzs által meghatározott és a koronavírus kezelésében kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek. Ratatics Péter kitért arra is, hogy ezen a héten a kiskereskedelemben is megjelennek a saját gyártású fertőtlenítők, megkezdődött a MOL hálózatának feltöltése ezekkel. A kéz- és felületfertőtlenítőket a WHO receptúrája alapján készítették, megfelelően magas alkoholtartalommal.

György László, az ITM államtitkára a szállítmány érkezése kapcsán kiemelte annak jelentőségét, hogy Magyarország mára önellátóvá vált fertőtlenítőszerekből. Az alapanyag is rendelkezésre áll az országban, a kész termék és a csomagolás is itt készül. Összesen 27 cég állt át ilyen termékek gyártására. „Magyarország 2010 óta patrióta gazdaságpolitikát folytat, ez azt jelenti, hogy amit az országban lehet fejleszteni és gyártani, azt itt is kell. A kormány célja ezért az, hogy az ország önellátóvá váljon a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökből” – hangsúlyozta az államtitkár az MTI-nek.

Dobozi Pálma; MTI
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.