A Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla az M1 aktuális csatornának és a Hír TV Magyarország élőben című műsorának is nyilatkozott a koronavírussal kapcsolatban.

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon – közölte a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatornán. Dr. Merkely Béla azt mondta, hogy a vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható, és azt először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kapják meg. A rektor ismertette, hogy a Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, analizálják a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen. Dr. Merkely Béla kiemelte, hogy a kormány döntései hamar érkeztek és nagyon hatékonyak voltak, Magyarország emiatt komoly helyzeti előnybe került.

A beszélgetés ide kattintva megnézhető a közzétételtől számított hat hétig.

Kutatás indult a Semmelweis Egyetemen a koronavírusra adott immunreakciók vizsgálatára – mondta az intézmény rektora, dr. Merkely Béla a Magyarország élőben című műsorban. Dr. Merkely Béla kiemelte, fontos megtalálni a középutat a védekezési mechanizmusban, hogy megfelelően segíthessék a gyógyulás folyamatát. A rektor hozzátette, hogy a vírus kiben mekkora kárt tud okozni, az összefügg a kórokozó genetikai képességeivel, illetve a beteg általános egészségügyi állapotával.

A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívelégtelenség és a koszorúér-betegség együtt képesek egy olyan konstellációt létrehozni, amelyben a vírus a legnagyobb kárt tudja okozni – hívta fel a figyelmet a rektor. Hozzátette, hogy becslések szerint Budapesten és környékén egy kétezres minta alapján, 5 százalék lehet az átfertőzöttség. A nemzetközi adatok szerint, aki megfertőződött, az néhány évre védettséget kap a koronavírus ellen.

Az anyag ide kattintva megnézhető a hirtv.hu oldalon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.