A Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „5/13. a” osztályának mindegyik tanulója, azaz 18 fő jelentkezett önkéntes kórházi munkára a Salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházba. A 19-20 éves diákok ezzel a gyakorlati tudásuk bővítése mellett a főállású szakdolgozók terheit is csökkenteni tudják.

Önkéntes munkára a tanulók önszántukból, a kórház kérésére azonnal jelentkeztek osztályfőnökükön és a gyakorlati oktatásvezetőjükön keresztül. Ez annak is köszönhető, hogy az osztályfőnök, a szakmai tanárok és az eddigi gyakorlataik során a kórházi dolgozók olyan szakma iránti elkötelezettséget plántáltak a fiatalokba, ami alapján természetes volt számukra, hogy ők is segítsenek a jelenlegi helyzetben – vélte az intézményvezető, Kolozsi Mónika. „Büszkeséggel tölt el, hogy bátor, hivatásszerető tanítványaink vannak, akik példamutatásukkal joggal kivívhatják a felnőttek, tanulótársaik elismerését. Úgy gondolom, ebben szűkebb hazájuk, Nógrád megye és a lakóhelyük, embertársaik iránti szeretete, védelme is benne van. Természetesen köszönet illeti a szülőket is, hogy olyan gyermekeket neveltek, akik nem hátrálnak meg a kihívásoktól. Remélem, ezzel azok lelkiismerete is életre kel, akik eddig csak fontolgatták a segítséget” – mondta Kolozsi Mónika.

A gyakorló ápolónak tanuló diákok régóta járnak gyakorlatra a kórházba, most is olyan osztályokon segítenek, ahol korábban is dolgoztak már, ahol önállóan is el tudnak látni egyes feladatokat – ismertette az iskola vezetője. A kórházban jelenleg nincs koronavírusos beteg – és ha lesz is, a diákoknak őket nem kell ápolniuk – de a főállású szakdolgozóknak igen, így az önkéntesek munkája főként számukra jelent segítséget, őket tehermentesíti – mondta el az igazgató.

Az 5/13. évfolyamos tanulók, akik tavaly érettségiztek – egészségügyi szakmai ismeretekből is – két csoportra bontva, heti két alkalommal, a normál gyakorlati idejükben, vagy ha belefér szombaton, vasárnap önkénteskednek a kórházban. A többi napon digitális munkarend szerint, elméleti távoktatásban vesznek részt, hiszen szakmai vizsgára is készülnek közben, ezért is illeti elismerés a diákokat – tette hozzá Kolozsi Mónika.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.