Tájékoztatót adott ki a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja az egészségügyben dolgozó munkatársak számára. A dr. Szabó Attila elnök által jegyzett levél kitér rá egyebek mellett, hogy honnan lehet hozzájutni az aktuális, folyamatosan frissülő információkhoz az új koronavírusról és a hozzá kapcsolódó, egyetemet érintő intézkedésekről, valamint felhívja a figyelmet az EMMI által 2020. március 14-én kiadott rendelkezésekre.

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!
Tisztelt Vezető Ápoló Kolléga!

Az elmúlt napokban kialakult járványügyi helyzet mindannyiunk számára új kihívásokat teremt. A Semmelweis Egyetem, mint hazánk legnagyobb egészségügyi ellátója mindent elkövet ebben a helyzetben is a biztonságos betegellátás fenntartása, beteg embertársaink gyógyítása érdekében. Kiemelten fontos azonban saját egészségügyi, egészségügyben dolgozóink védelme is. E kettős feladat a korábbiakhoz képest nemcsak új feladatokat állít elénk, hanem a jelenlegi helyzetben gyors reagálást, sokszor a megszokott munkarendünkhöz és feladatainkhoz képest változtatást is igényel az aktuális helyzethez igazodva.

Kérem, hogy a kialakult rendkívüli helyzetben egészségügyi, orvosi eskünkhöz méltó módon tegyünk meg mindent betegeink, kollégáink és saját egészségünk megóvása érdekében.

Ennek értelmében kérem, hogy az Önök számára az Egyetem honlapján folyamatosan frissülő híreket, információkat kövessék. Az ott található és a szervezeti egységekhez eljuttatott Rektori Utasítás betartása mindenki számára kötelező.

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos teendőkről 2020. március 13-án éjjel az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága által kiadott tájékoztatót és eljárásrendet minden szervezeti egység vezetője számára megküldtem. Kértem és kérem, hogy az ebben foglaltakat minden kollégájával ismertesse meg.

A védőeszközök használatáról pontos és részletes tájékoztató található a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, amelyről szintén folyamatos tájékoztatást kaptak és kapnak a Kórházhigiénés Osztály vezetőjétől.

Szintén megküldésre került az a háziorvosi csekklista, amivel a betegeket/minden beteget a klinikára érkezéskor ki kell kérdezni.

Ezzel párhuzamosan frissítjük a kórházhigiéné honlapját, és az ajánlott egyéni védőeszközök listáját, használatát előíró információkat is feltesszük a honlapra, valamint rövid összefoglalót és az ECDC egyes beavatkozásokra vonatkozó javaslatait is elérhetővé tesszük az Önök számára. Erre a honlapra kerül a csekklista magyarul/angolul és a házi izolációs szabályok magyarul/angolul.

Tisztelt Vezető Kollégák, a Kormány 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozata
a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről szóló kormányhatározat jelentős mértékben érinti intézményünket, hiszen az egészségügyben és a felsőoktatásban is számos családos, kisgyermekes kolléga dolgozik. A Semmelweis Egyetem vezetése mindent elkövet, hogy a járványügyi helyzetben kiemelten fontos területeken dolgozó kisgyermekes munkavállalóink számára biztosítani tudjuk a munkavégzéshez szükséges hátteret és a lehetőségekhez képest ezt más területeken is biztosítani kívánjuk. Ennek megszervezéséhez és a biztonságos betegellátás fenntartása érdekében, kérem, hogy mérje fel az Ön által vezetett szervezeti egységben, hogy a Kormány fenti rendelete a következő hetekben milyen mértékben befolyásolja a betegellátó tevékenység fenntartását. Erről legkésőbb 2020.március 17-én 16 óráig kérek tájékoztatást.

Felhívom továbbá figyelmüket, hogy Kásler Miklós EMMI miniszter 2020. március 14-én megküldött levelében elrendeli, hogy a 2020. március 16-tól a veszélyhelyzet megszűnéséig halasszunk el minden olyan beavatkozást, amely az egészségügyről szóló 1997 évi CLIV törvény 3 § i) bekezdése szerinti sürgős szükségben azonnali ellátást nem igénylő beavatkozást. A sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról szóló 52/2006. (XII.28.) EüM rendelet melléklete tartalmazza a sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotokat és betegségeket.

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr, tisztelt Vezető Ápoló Kolléga, a Klinikai Központ a Kórházhigiénés Osztályon és körleveleken keresztül is folyamatosan tájékoztatja Önöket és eljuttat minden szükséges információt amely a biztonságos munkavégzéshez, a betegellátás szükséges mértékű fenntartásához elengedhetetlen. Kérem, hogy a kormányzati rendeletek, határozatok, minisztériumi rendeletek és a Semmelweis Egyetem Rektori Utasításai alapján szakmaspecifikusan, klinikájára vonatkozóan tegyen meg minden szükséges lépést, mind a munkavállalók tájékoztatása, mind a betegellátáshoz szükséges körülmények kialakítása terén. A Klinikai Központ munkatársai folyamatosan rendelkezésre állnak és megadnak minden birtokukban lévő információt, hogy az Önök munkáját segítsék.

A kialakult rendkívüli helyzetben is kérem, hogy tolmácsolja köszönetemet minden, munkáját végző kollégája felé.

 

Budapest, 2020. 03. 16.

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Szabó Attila s.k.
elnök

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.