Március 8-ig várják a voksokat az idei Richter Anna Díj közönségszavazásán. Az egészségügyi szakdolgozó kategória döntősei között szerepel a Semmelweis Egyetem és a Péterfy Sándor Utcai Kórház Krízisintervenciós Osztályának csapata is, akik Lelki SOS elnevezésű applikációjukkal az öngyilkosság prevencióját tűzték ki célul. Gyógyszerész kategóriában pedig az egyetem negyedéves gyógyszerész hallgatója, Házman Zsuzsanna is tagja az Anyaként is egyensúlyban elnevezésű projektnek, mely keretében kismamáknak nyújtanának átfogó segítséget a szülést követő időszakban.

A Richter Anna Díj döntősei között szerepelnek a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének (dr. Purebl György, dr. Tóth Mónika Ditta) és a Péterfy Sándor Utcai Kórház Krízisintervenciós Osztályának (Hajduska-Dér Noémi, dr. Bérdi Márk, dr. Szilágyi Simon) munkatársai, akik Lelki SOS projektjükkel jutottak be a legjobb 12 csapat közé. Az öngyilkosságok megelőzésére szolgáló applikáció szükségességét mutatja, hogy hazánkban évente közel 1700 ember vet véget életének, ezzel európai viszonylatban harmadik helyen állunk az öngyilkossági statisztikák terén.

Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese honlapunknak elmondta, hogy bár szerencsére az elmúlt években csökkent az öngyilkosságok száma hazánkban, a fiatalok körében még így is magas az ilyen jellegű cselekedetek aránya. A Lelki SOS applikáció éppen ezért az ő digitális szokásaikat is figyelembe véve szeretne segítséget nyújtani könnyedén átlátható, felhasználóbarát formában. Funkciói között szerepelne az éppen elérhető legközelebbi szakmai segítségnyújtó pontokhoz vezető út megmutatása, valamint krízishelyzetben a felhasználó családjának, barátainak értesítése. Az applikáció a hozzátartozóknak is nagy segítséget nyújt, mert ha valaki aggódik egy szerettéért, akkor ő maga is tud segítséget találni a saját környékükön – tette hozzá dr. Purebl György.

A Richter Anna Díj gyógyszerész kategória döntős csapatának tagja a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának negyedéves hallgatója, Házman Zsuzsanna, valamint a szintén az egyetemen végzett dietetikus, Ábrám Boróka is. A gyógyszerészekből, dietetikusokból és pszichológusokból álló csapat Anyaként is egyensúlyban projektjük keretében átfogó segítséget szeretne nyújtani az édesanyáknak, középpontba helyezve a mentális és fizikai jóllét fontosságát. Mérésekkel, életmódprogramokkal, személyre szabott tanácsadással segítenének a kismamáknak, hogy a szülés után átalakult testük, megváltozott életük ellenére mielőbb jól érezzék magukat a bőrükben. Az ingyenes előadások mellett egy online fórumot is létrehoznának, ahol hiteles forrásból tájékozódhatnak a többi között az anyává válás gyakorlati feladatai mellett ennek mentális kihívásairól, a megváltozott családi szerkezeti problémákról, továbbá az oldal párbeszédre is lehetőséget adna. 

A Richter Anna Díjat először 2018-ban hirdette meg a Richter Gedeon Nyrt. A pályázók négy kategóriában (oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet és egészségügy) pályázhatnak olyan kreatív, innovatív ötletekkel, melyek az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítve, minőségi változást, fejlődést hozhatnak a mindennapokba.
A közönségszavazás március nyolcadikáig tart, a legtöbb szavazatot elnyerő projekt pedig Richter Anna Díjban és a projekt megvalósítására szolgáló négymillió forintos támogatásban részesül. A tizenkét döntős projektről bővebben tájékozódni, valamint szavazni a Richter Anna Díj honlapján lehet.

Sturbán László
Fotó forrás: richterannadij.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.