Egy eredetileg 1927-ben állított emléktáblát adott át újra a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán dr. Merkely Béla rektor és Pokorni Zoltán polgármester. Az épület helyén 1911-ig a Remetéhez címzett vendéglő állt, amely 1849-ben a Budavárat ostromló honvédsereg főhadiszállása volt.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája mai épületének helyén, a Városmajor utca 68. alatt 1911-ig a Remetéhez címzett vendéglő állt, mely 1849. május 4-én a Budavárat ostromló honvédsereg főhadiszállása volt – ismertette avató beszédében dr. Hermann Róbert történész, a Görgey-kör elnöke, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár Dualizmus-kori Kutatócsoport vezetője. Görgei Artúr innen rendelte el az ostrom megkezdését, majd – a Nándor-bástyáról indított ágyútűz miatt – innen költözött át a főhadiszállás május 6-án a Zugligeti útra.

Az emléktáblát dr. Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója és Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester avatták fel. A Görgei és az ostrom előtt tisztelgő emlékművet az eredeti, 1927-es emléktábla szövegének felhasználásával a Hegyvidéki Önkormányzat állíttatta.

Galéria

6kép

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.