A központi idegrendszeri sérülésben (cerebralis paresis, CP) érintett kiskamaszok önálló életvitelének lehetőségeire fókuszál elsősorban az idei CP-kongresszus, amelyet 2020. január 31 és február 1. között rendeznek meg, a Semmelweis Egyetem alapításának 250 éves évfordulója alkalmából szervezett jubileumi ünnepségsorozat részeként. A kongresszuson szóba kerül egyebek mellett az érintettek önállósodásának folyamata, a rekreáció, a terápiás lehetőségek, valamint a finanszírozási és szabályozási kérdések témaköre is. 

Magyarországon a 3-10 éves korosztályban minden 1000 gyermekből 2-4 tevékenységében valamilyen szinten korlátozott a magzati életben vagy a születés körül elszenvedett károsodás miatt. Ellátásukhoz számtalan szakmai fejlesztési megközelítés és terápiás lehetőség áll rendelkezésre, de a klinikai formák különbözősége, a motoros tünetek súlyossága és a gyakori egyéb funkciókárosodások miatt minden ilyen gyermek egyéni és életen átívelő fejlesztést, kezelést, támogatást igényel valamilyen mértékben. A CP-s gyermekek habilitációjában és rehabilitációjában konduktorok, mozgásterapeuták, orvosok, gyógypedagógusok mellett számos szakember is részt vesz, de az egészségügyi ellátás és a nevelés, oktatás mellett az érintett családok szociális ellátása is fontos terület. A szülőkkel együtt minden szakember célja az, hogy az érintett gyermekek a különböző megközelítések és módszerek segítségével teljes körű fejlesztésben részesülhessenek, a lehető legjobb funkcionális állapotra és önállóságra tegyenek szert, hogy a társadalom hasznos és elismert tagjaivá válhassanak. 

A VI. CP-kongresszus szakmai kapcsolódásra, közös gondolkodásra hívja a központi idegrendszeri sérüléssel foglalkozó társszakmák képviselőit, az érintett családokat, emellett képet kaphatnak a résztvevők a legújabb műtéti eljárásokról és trendekről, a szakemberi teamek munkáját meghatározó kihívásokról, a változó jogi szabályozó környezetről is. A konferencián való részvétel tudásbővítést és szemléletformálást, valamint a CP-vel összefüggő releváns szakmai tapasztalatok megismerésének lehetőségét jelentheti szakemberek, laikusok és az egyetem hallgatói számára.

A 2020. január 31. és február 1. közötti kongresszus helyszíne a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Egyetemi Tömbje, fővédnöke dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter, védnöke dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Az esemény része a Semmelweis Egyetem jubileumi programsorozatának. Részletes program itt olvasható.

Vona Zsófia

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem; cp-kongresszus.hu