Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért közös szervezésű edukációs napján közel 300 családnak tartottak felvilágosítást az 1-es típusú diabétesszel élőket segítő új eszköz használatáról. A készülék az ujjbegyből vett vérminta helyett egy bőr alá ültetett szenzor segítéségével állapítja meg a cukorszintet – ismertette dr. Tóth-Heyn Péter, a klinika igazgatóhelyettese.

Nagyjából négyezer gyerek él 1-es típusú cukorbetegséggel Magyarországon, ebből 850 gyermeket kezelnek az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán – világított rá dr. Tóth-Heyn Péter, a klinika igazgatóhelyettese. Hozzátette: ezeknek a gyerekeknek folyamatos diétára és inzulinkezelésre van szükségük, emellett rendszeres vércukormérésre is szorulnak. A diabétesz kezelésében olyan technikai újdonságok vannak, amik nagyon megkönnyítik, rugalmasabbá teszik a kezelést – emelte ki. Egyik ilyen eszköz a glükóz szenzor, amely január 1-től alanyi jogon járó társadalombiztosítási támogatást kapott. A készülék az ujjbegyből vett vérminta helyett egy bőr alá ültetett szenzor segítéségével állapítja meg a cukorszintet, a nap 24 órájában rögzíti az adatokat, amit a szülő vagy akár a tanár követhet egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével. Az eszköz meghatározza a cukorszintet a szövetközti folyadékban minden 5 percben és riaszt a túl alacsony és túl magas értékeknél, továbbá információt ad a cukorváltozás irányáról is, ami alapján könnyedén beállítható az inzulinkezelés – ismertette az igazgatóhelyettes, hangsúlyozva, hogy ez egy nagyon nagy előrelépés, ami jelentős anyagi terhet vesz le a családok válláról.

A I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért közös szervezésű edukációs napján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ismertette az új kormányzati intézkedéscsomagot, melynek célja, hogy minden érintett család – függetlenül anyagi és szociális helyzetétől – hozzájusson a betegség kontrollálásához szükséges modern eszközökhöz, erre a kormány 1,7 milliárd forintot biztosít – hangsúlyozta. Mint mondta, a két eszközhöz – az inzulinpumpához és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzorhoz – a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni idén január 1-től.

Dr. Körner Anna, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense előadásában bemutatta, hogy a szenzor használata hogyan könnyíti meg a tollal vagy pumpával kezelt diabéteszesek életét. Dr. Luczay Andrea, a klinika diabetológus docense pedig arról tartott tájékoztatót, hogy milyen támogatással, milyen feltételekkel, hogyan lehet hozzájutni a szenzorhoz. Ezt követen a klinikán kezelt, előre regisztrált 15-20 család érintett tagjainak diabétesz szakápolók segítségével felhelyezték ez eszközt és megtanították őket annak szakszerű használatára – tájékoztatott dr. Tóth-Heyn Péter.

Bódi Bernadett
Fotó forrása: Nagy Lajosné Kata

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.