A konduktorképzés rendszeréről, sajátosságairól, a felvételiről, valamint az azt megelőző alkalmassági vizsgáról és a diploma utáni karrierlehetőségekről is szó esett a Pető András Kar (PAK) idei első nyílt napján a Kútvölgyi úton, amelyen csaknem százan vettek részt. 

„Életre szóló élményt kap ettől a hivatástól az, aki szívvel-lélekkel tud konduktorként dolgozni” – köszöntötte a kar nevelési és oktatási tevékenységét bemutató film után az érdeklődő középiskolásokat Bányainé Bejczi Erika mesteroktató, aki elmondta: a sok örömet és kihívást is tartogató nyolc féléves BA képzés végére a hallgatók birtokában lesznek mindazoknak az ismereteknek és képességeknek, melyek lehetővé teszik, hogy gyermek- és felnőttkorú központi vagy szerzett idegrendszeri sérüléssel élőket neveljenek Magyarországon és külföldön egyaránt.

Galéria

7kép

Kevés olyan felsőfokú intézmény van Magyarországon, ahol az alapképzés 8 félévig tart, és az első tanítási naptól kezdve a gyakorlati képzésben is részt vesznek a hallgatók – mondta el dr. Matos László oktatási dékánhelyettes, aki a továbbiakban részletesen bemutatta a hallgatók előtt álló képzés szakaszait. Beszélt arról, hogy az első két félév alapozótárgyak oktatásával telik, majd kötelező jelleggel szakirányt kell választani a hallgatóknak. Hozzátette, hogy a már ismert óvodai és iskolai specializáció mellett az idei tanévtől egy harmadik, a pedagógiai rehabilitáció szakirány is elérhetővé vált, melynek keretei közt a leendő konduktor képessé válik arra, hogy csapatmunkában, más fejlesztőpedagógusokkal együttműködve, komplex módon fejleszthesse a rászorulókat.

Dr. Balogh Emese, a Tanulmányi és Hallgatói Központ osztályvezetője munkatársaival részletesen tájékoztatta az érdeklődőket a felvételi eljárás menetéről, a kapcsolódó felkészítő tanfolyami lehetőségekről, valamint a fontosabb határidőkről is útmutatást kaptak az érettségi előtt álló diákok; végül pedig egy bemutatófilm segítségével betekintést nyerhettek az alkalmassági vizsga folyamatába is.

A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) tevékenységét,  az általuk szervezett program- és külföldi gyakorlati lehetőségeket mutatta be Méth Frida, a részönkormányzat vezetője. Mint elmondta, a HÖK fő feladta a hallgatói érdekképviselet, ezen kívül segítséget nyújt a pályázatok, szociális ösztöndíjak benyújtásában, illetve igény szerint a kollégiumi elhelyezésekkel kapcsolatban is.

Az előadások szünetében a felvételi előtt álló középiskolások és szüleik a Kútvölgyi úton található gyakorlóterületeket tekinthették meg, megismerkedve a korai fejlesztés, az óvodai, valamint a felnőtt rehabilitációs egységek sokrétű munkájával, míg kísérőik kötetlen beszélgetésen vehettek részt a PAK munkatársaival.

Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.