Munkatársai, pályatársai köszöntötték 70. születésnapja alkalmából dr. Bitter István egyetemi tanárt, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika volt igazgatóját, az MTA doktorát.

A köszöntéseket megelőzően dr. René Sylvain Kahn, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai professzora tartott előadást, melynek bevezetőjében elmondta, hogy hosszú idő óta működik együtt dr. Bitter Istvánnal, akit kitűnő együttműködő partnernek ismert meg. Prezentációja központi üzenete a kollaboráció fontossága volt, több kiemelt, a skizofrénia témájában született nemzetközi tanulmány példáján keresztül mutatta be, hogy a több országban, több helyszínen és akár több ezer alany bevonásával végzett kutatások során elengedhetetlen az együttműködés a kutatók között. Ahhoz, hogy a végső felismerésekhez eljussunk, nem egyszer a különböző kutatások mintáinak egyesítésére volt szükség – mutatott rá dr. René Kahn, aki 2014-ben, dr. Bitter István javaslatára kapta meg a Semmelweis Egyetem tiszteletbeli doktora címet.

Ez után dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntötte dr. Bitter Istvánt, akinek személyiségéről három dolgot emelt ki. A hűséget a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika iránt, ahol – leszámítva többéves külföldi szakmai útjait – diplomaszerzése óta dolgozik. A második kiemelt tulajdonságnak az ünnepelt tudományos minőségét nevezte, utalva arra, hogy egy személyben testesíti meg az egyetem hármas tevékenységét, hiszen egyszerre klinikus, oktató és tudós. Végül a dékán  úgy vélte, dr. Bitter István állandó mosolya mögött szeretetteljes szív lakozik.

Dr. Rihmer Zoltán címzetes egyetemi tanár, Széchenyi-díjas pszichiáter számos közös, személyes emléket és szakmai összefonódást idézett fel humoros hangvételű prezentációjában. Mint elmondta, 1975-ben találkoztak először, de 1983 óta ápolnak szorosabb kapcsolatot egymással. A Richter Gedeon Nyrt. orvostudományi igazgatója, dr. Németh György barátságuk hangsúlyozása mellett szólt a szakmai együttműködéséről az ünnepelttel, aminek során pszichiátriában használt nemzetközi skálákat honosítottak meg.

Dr. Janka Zoltán (Szegedi Tudományegyetem) fotók vetítése során idézte fel személyes és szakmai emlékeit dr. Bitter Istvánról, külön kiemelve az ünnepelt tudományos tevékenységét és nemzetközi ismertségét. Dr. Kurimay Tamás (Szent János Kórház) hangsúlyozta méltatásában az ünnepeltre jellemző „világfiság” és nemzetközi gondolkodás jelentőségét, amit Magyarországra hozott a diákjainak és a családjának.

Dr. Bolyós Csilla, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika szakorvosa elmondta, hogy 25 év alatt több mint 85 közös vizsgálatban vettek részt dr. Bitter Istvánnal, akitől egyebek között megtanulta, hogy nem a gyógyszerek neve, hanem a hatóanyaga és a dózisa a fontos, és hogy a folyamatoknál lényegesebbek az eredmények. Hozzátette, több mint 400 beteggel dolgoztak együtt, akik segítették a klinikai kutatásaikat. Dr. Málnási Csizmadia András (Eötvös Loránd Tudományegyetem) rövid felszólalása után dr. Czobor Pál, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense szólt az ünnepelthez. Mint elmondta, ismeretségük 45 évre nyúlik vissza, 2005-ben dr. Bitter István hívására tért haza Magyarországra az Egyesült Államokból. A professzor egyik nagy érdemének nevezte, hogy mindig is nyitott volt a kollaborációkra a tudományos munkáiban. Abban is óriási szerepe volt, hogy a magyarországi pszichiátriai kutatások felkerültek a nemzetközi térképre is – tette hozzá dr. Czobor Pál.Dr. Réthelyi János, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, a rendezvény házigazdája felidézte, hogy dr. Bitter Istvánnal 1998-ban, még medikusként találkozott először, majd 2003-tól már szorosabb szakmai ismeretséget kötöttek, 2005-ben indult közös skizofréniai genetikai kutatásuk. Hozzátette, hogy a jó minőségű és hasznos kutatómunkáról, az oktatói tevékenységről is sokat tanult a 70 éves dr. Bitter Istvántól, aki mindig is fontosnak tartotta az utánpótlás-nevelést és azt, hogy egy egyetemi klinikán kutatásokat is végezzenek.

A köszöntések után a klinika munkatársai közös ajándékot adtak át az ünnepeltnek, a PsychArt festőmaraton egyik alkotását. Végül dr. Bitter István mondott köszönetet barátainak, kollégáinak, családjának, amiért részt vettek az ünnepségen.

Deme Tamás, Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.