Ünnepélyesen átadták az I. Sz. Belgyógyászati Klinika megújult Terápiás Aferezis Központját. A klinikán belül új helyszínen, és a korábbinál nagyobb kapacitással működő osztályt a Magyar Aferezis Társasággal közösen szervezett tudományos továbbképző konferencia keretében mutatták be a szakmának. A központban havonta 80-100 speciális „vérszűrő” kezelést végeznek, amely ma már egyre többféle betegség esetében jelenthet segítséget.

A kibővített és megújult Terápiás Aferezis Központ idén októbertől működik az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán belül új helyszínen. Az ágyszám és a géppark fejlesztésének köszönthetően az épület földszintjén kialakított területen a korábbi kettő helyett akár négy betegen is végezhető egy időben a kezelés – tájékoztatott dr. Tremmel Anna, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika főorvosa, a havonta 80-100 kezelést végző központ vezetője. Hozzátette: az egyetemen több mint 10 éve folyik aferezis kezelés, a géppark folyamatosan fejlődött, amelynek köszönhetően ma a legmodernebb eszközök érhetők el a kezeléshez. Az új helyszínen használt egyik készüléket a klinika egykori meghatározó igazgatójának, Korányi Sándornak a leszármazottai adományozták az intézménynek a közelmúltban.

Galéria

5kép

A plazmaferezis kezelés során a vért egy speciális eszköz segítségével átengedik egy szűrőberendezésen, ami eltávolítja a kórós sejteket. Az eljárással szétválasztják a vért vörös, illetve fehérvérsejtre, trombocitára és plazmára – magyarázta dr. Domján Gyula egyetemi tanár, a Magyar Aferezis Társaság elnöke, hozzátéve, hogy ez egy multidiszciplináris ellátási forma, a neurológiától a hematológián, immunológián át a nőgyógyászatig számos területen használható. Egyre nagyobb jelentősége van a transzplantációval összefüggő alkalmazásnak, a szervátültetés előtti, immunológiai előkészítést is segítheti, valamint kiegészíti a kilökődést gátló immunszuppresszív kezelést.

A szakma jelentős fejlődésen ment át az elmúlt évtizedben, így jelentősen bővült, hogy mire lehet használni ezt az eljárást. A plazmacsere mellett ma már végezhető sejtferezis, immunadszorciós kezelés, fotóferezés, vagy éppen a májelégtelenség kezelésére alkalmas MARS/Prometheus eljárás – mutatott rá dr. Tremmel Anna.

Az aferezis egy terápiás kezelés, ahol a beteg vagy donor vérét az aferezis készülékkel először alakos elemeire szeparálják (plazma+sejtek), amit vagy eltávolítanak, vagy pótolnak, vagy tisztított formában visszaadják, vagy extracorporálisan megkezelik és úgy adják vissza.

A megújult központot az I. Sz. Belgyógyászati Klinika és a Magyar Aferezis Társaság tudományos továbbképző konferenciáján adták át, amelyen a szakma mintegy 130 képviselője vett részt, és több mint 10 előadás hangzott el. Két nemzetközi előadó is érkezett az eseményre, Antonio Bueno (Hospital Universitrario, Madrid) a transzplantációt követő fotóferezis kezelésekről beszélt, míg Ahmed Sheriff (Charite Universitätmedizin, Berlin) az immunadszorciós területen elért legújabb eredményekről számolt be.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.