Több mint háromszázan vettek részt az első alkalommal megrendezett Hatékony Egészségfejlesztési Konferencián az Elméleti Orvostudományi Központban. A Semmelweis Egyetem kétnapos szakmai szimpóziummal és civil expóval összekötött konferenciáján az orvos- és egészségtudományi egyetemek vezetői az oktatás és a kutatás prevenciós fókuszú összehangolásáról is egyeztettek. A plenáris üléseken és workshopokon az állam, a lakosság és az egészségügy oldaláról megközelítve vették sorra a lehetőségeket.

A konferencia megnyitóján dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy itt és most kell tennünk az egészségünkért, aminek hatása lesz a következő generáció sorsára is. Mint arra rámutatott: az embereket ért környezeti hatások genetikailag öröklődnek, a szokásaink is generációról generációra adódnak tovább. Az egészségfejlesztést hosszú távú befektetésnek nevezte, mely a megelőzésre, a betegségek elkerülésére, az egészségben eltöltött évek meghosszabbítására törekszik.

Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője kiemelte a partnerségi együttműködések kialakításának fontosságát. Örömét fejezte ki, hogy a kormányzat mellett a civil szféra és kutatók is képviseltetik magukat a rendezvényen.

Iveta Nagyova, az Európai Népegészségügyi Társaság (European Public Health Association, EUPHA) elnöke nyitó szavaiban az Európai Unió keleti és nyugati országaiban elérhető várható élettartam különbségére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy ennek csökkentéséhez az információcsere is hozzájárulhat, amelyre a mostani konferencia egy kitűnő alkalom.

„Nem a betegség, hanem az egészség hiteles hírnökei akarunk lenni,  ehhez pedig a változást magunkon kell elkezdeni – fogalmazott a megnyitón dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes. Mint rámutatott, felelősek vagyunk a jövő generációjának képzéséért, hiszen a Semmelweis Egyetemről kerül ki a jövő orvosainak, gyógyszerészeinek, fogorvosainak és egészségügyi szakápolóinak több mint harmada, akik majd megteremtik az egészségügyben szükséges szemléletváltást, egy új egészségkultúra kialakítását. Az egyetem küldetése, hogy az egészségfejlesztést a mindennapok részévé tegye – emelte ki a rektorhelyettes.

A két napos program első nyitószekciójában dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár „Három generációval az egészségért” című előadásában rámutatott: van veleszületett, öröklött egészség, amit a génjeink hordoznak. Abban, hogy ezek a gének hogyan változnak, az életmódunknak is nagy szerepe van, meg kell változtatni a szokásainkat – hangsúlyozta az államtitkár, ugyanis a fizikai mozgás hiánya, a dohányzás, az egészségtelen étkezés meghatározott szerepet játszik a diabétesz, a daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Szólt a megelőző szemléletű alapellátás létrehozásának fontosságáról, illetve a közös nyelv megtalálásáról, amellyel a gyerekek, a szülők és a nagyszülők generációja is megcélozható.

Előadásában Iveta Nagyova a 47 országból 81 tagszervezetet magában foglaló EUPHA tudományos ernyőszervezet rövid bemutatása után arról számolt be, hogy a krónikus betegségek Európában, és azon  belül Magyarországon is jelentős kihívást jelentenek a társadalomnak. Rámutatott, hogy ez egy komplex probléma, így komplex megoldások is kellenek, amelyek közül kiemelten fontosnak tartotta az emberek magatartásának, hozzáállásának a megváltoztatását. Hangsúlyozta az orvosok szerepének fontosságát ebben a folyamatban. Nem elég az embereknek a megfelelő tudást átadni, az is szükséges, hogy legyen kellő akaraterejük,  motivációjuk a változtatásra, valamint az önbizalmuk ahhoz, hogy ezt véghez vigyék – fogalmazott Iveta Nagyova.

Ledia Lazeri előadásában arról szólt, hogy az egészségfejlesztés célja lehetővé tenni az emberek számára, hogy növeljék befolyásukat, tudásukat a saját egészségük javításának tekintetében, a fő stratégiák e cél elérésben pedig a támogatás, az állampolgárok informálása, és a közvetítés a társadalmi szereplők között. Az egészségfejlesztés főbb pillérei között megemlítette a jó kormányzás mellett az egészségügyi ismeretek fejlesztését, az egészséges városok kialakítását, valamint a társadalmi mobilizációt. Kihangsúlyozta a partnerségi együttműködések kialakításának a fontosságát, amely segíthet az erőforrások gazdaságos felhasználásában és a kreatív megoldások megtalálásában. Ez a mai konferencia ennek az elvnek a megtestesítése – mondta a WHO magyarországi irodájának vezetője.

Dr. Füzesi Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára „Fókuszban a személyes és felelősségteljes megközelítés – beszéljünk a szakmánkról!” címmel tartott előadást, melyben az egészségfejlesztés nehézségeire mutatott rá.

Dr. Hankó Balázs „Oktatás, kutatás, gyógyítás: 250 éve az egészség szolgálatában” című előadásában kiemelte: Magyarország legrégebbi orvosképző intézményeként a Semmelweis Egyetem úttörő szerepet tölt be az ország egészségügyének formálásában. Szólt róla, hogy az egyetem a jubileumi évben nagy hangsúlyt fektet a lakosságnak szánt, prevenciós célú, népegészségügyi programokra is. Kitért az új szervezeti egységként létrejött Semmelweis Egészségfejlesztési Központ munkájára. A rektorhelyettes a kurrikulumreform kapcsán elmondta: célja a képzés gyakorlatorientált és prevenciós fókuszú fejlesztése, melyben rögzítették a kötelező mindennapi testmozgást is. A gyógyszerészetet érintő egészségfejlesztési vonatkozásokról szólva kiemelte a gyógyszeradagolás problémáját: sok esetben rosszul alkalmazzuk, nem vesszük figyelembe a készítmények egymásra gyakorolt hatásait. Az Európai Unióban közel 200 ezer ember hal meg a gyógyszerek nem megfelelő adagolása miatt – hívta fel a figyelmet. A gyógyszertár egy népegészségügyi találkozóhely, amit ki kell használni – vélte.

A nyitó szekciót követően a kétnapos rendezvény keretében 22 civil egészségfejlesztési előadás, hat workshop és kilenc plenáris szekció volt, a résztvevők száma elérte a 350-et. Az orvos- és egészségtudományi egyetemek vezetői a népegészségtan oktatás aktuális kérdéseit is megvitatták, javaslatot téve egy egységes szakmai álláspont kialakítására. Az Egészségfejlesztési Civil Expo keretében számos kimagasló egészségfejlesztési tevékenységet folytató civil szervezet is meghívást kapott, melyek közül a legjobbakat díjazták. Az év egészségfejlesztő civil szervezete a Mályvavirág Alapítvány lett, az év egészségfejlesztő programjának járó díjat a Moravcsik Alapítvány kapta, a közönségdíjat a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége nyerte – ismertette dr. Papp Magor, a programot megrendező Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakmai vezetője. A rendezvény keretében az Egészségfejlesztés folyóirat 60 éves születésnapját is ünnepelték. A workshopokon lehetőség nyílt különböző nézőpontokból körbejárni az adott téma aspektusait. A szakmai szimpóziumokon szó esett a többi között a hiteles és sikeres kommunikációról az egészségfejlesztésben, a változtatás- és innovációmenedzsmentről a népegészségügy és egészségfejlesztés területén, valamint az egészségfejlesztés modern irányairól is.

Bódi Bernadett, Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.