Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 22.
545262 Összes oltás
Több szakterületi listán is kiemelkedő eredményt ért el a Semmelweis Egyetem az amerikai „US News Best Global Universities” világrangsorban. Összesen hat orvos- és egészségtudományi szakma tekintetében került fel a rangsorra az egyetem, minden területen hazai szinten a legjobb eredményt elérve. A „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi listán a világ 112. legjobb felsőoktatási intézménye lett a Semmelweis Egyetem.

Az amerikai világrangsor szakterületi listái közül a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el a legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem, amely ezen a területen a világ 112. legjobb intézménye lett. A további szakterületi listák közül a Klinikai orvostudományi rangsorban 222., az Onkológia listán a 229., az Ideg- és viselkedéstudományokban a 289., a Molekuláris biológia és a genetika területén a 319., míg a Biológia és biotechnológia listán a 334. lett a Semmelweis Egyetem – hazai szinten a legjobb eredményeket elérve. 

A közelmúltban publikált amerikai rangsorban az Egyesült Államok mellett nyolcvan ország összesen 1500 egyeteme szerepel. A rangsor készítői 13 indikátor alapján hasonlították össze az egyetemeket, ezek többsége az objektíven mérhető tudományos teljesítménnyel van összefüggésben (pl. publikációk száma és aránya, idézettség, nemzetközi együttműködések, stb.). 

Mivel a rangsor sok méretfüggő indikátort tartalmaz, ezért a szakterületi listák mellett kiadott összesített globális rangsorban a szakegyetemként működő Semmelweis a 682. helyre került, a harmadik legjobb magyar egyetemként.

Dobozi Pálma
Kiemelt kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.