Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a MÁV Zrt. november 7-én, az egyetem alapításának 250 éves évfordulóján. A Keleti pályaudvaron megrendezett sajtótájékoztatón felavatták a Semmelweis 250 matricával ellátott Taurus mozdonyt, amely a többi között a Budapest – Bécs – Budapest vonalon közlekedik.

A Semmelweis Egyetem története napra pontosan 250 évvel ezelőtt, 1769. november 7-én kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. Az egyetem névadója, a világ egyik legismertebb orvosa, Semmelweis Ignác élete Budapest mellett Bécshez kötődött, hiszen a Semmelweis Egyetem jogelődjének számító Pesti Tudományegyetemen és a Bécsi Egyetem Orvosi Karán végezte tanulmányait. Ez a mozdony méltó módon állít neki emléket, és egyúttal jelképezi azt a 250 éves hagyományt is, amit a Semmelweis Egyetem az orvos- és egészségtudományi képzésben, oktatásban, kutatásban és betegellátásban megteremtett – fogalmazott dr. Merkely Béla. A rektor hozzátette: a Semmelweis Egyetemnek célja, hogy jelentős szerepet vállaljon a népbetegségek megelőzésében, korai felismerésében és gyógyításában.

Az együttműködés keretében a Semmelweis Egyetem felajánlotta, hogy közös népegészségügyi oktatásokat, szűréseket és egészségfejlesztési programokat indít a jövőben a MÁV Zrt. dolgozóinak és utasainak. A tervek szerint jövő tavasztól a MÁV kiemelt helyszínein, például vasútállomásokon, a Vasúttörténeti Parkban, illetve a társaság dolgozóinak szervezett eseményeken szűrővizsgálatokra lesz lehetőség és egészségfejlesztési tájékoztató anyagok is készülnek majd.

Nemcsak a múlt és a hagyomány tisztelete köt össze minket, hanem az emberi élet biztonságának kiemelt értéke is – fogalmazott az együttműködés kapcsán dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a legbiztonságosabb és legzöldebb tömegközlekedési mód a vasút, amelynek biztonságát kollégáik folyamatos, pontos és hozzáértő munkája garantálja. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a munkatársak egészségi állapota is megfelelő legyen, és az esetleges betegségeket preventív tevékenységgel tudják megelőzni.

Galéria

11kép

Tőgyi Krisztina

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.