Több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból újult meg a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztálya, amely a maga területén Magyarország legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye. Az 51 ágyas osztályon több szempontból is tovább erősödött a betegbiztonság, egyebek mellett speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, a felújítás során pedig a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Hemato-Onkológiai Osztálya a maga területén ma hazánk legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Merkely Béla. Ezen az osztályon összesen 51 ágyon fogadják a betegeket, havonta nyolcvan esetet, évente 120 újonnan bekerült leukémiás és daganatos gyermeket látnak el – részletezte a rektor. Az itt dolgozó, nagy tapasztalattal és magas tudományos fokozattal rendelkező szakorvosok számos szakterületen végzik gyógyító tevékenységüket, jelentős kutatásokban vesznek részt. Ezért lehetséges, hogy ma már a daganatos betegségben szenvedő gyermekek körülbelül 80 százaléka meggyógyul – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. A most több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból megújult Hemato-Onkológiai Osztályon a betegbiztonság megerősödött; a beruházás nem csupán a kis betegek és szüleik, de a Semmelweis Egyetemen tanuló orvostanhallgatók számára is nagy jelentőséggel bír – tette hozzá a rektor. Emlékeztetett arra is, hogy az idén 250 éves Semmelweis Egyetem – amelynek céljaihoz méltó módon illeszkedik a fejlesztés – névadója, Semmelweis Ignác az anyáért és gyermekért dolgozott egész életében, ezért is különösen örömteli az ünnepség. A névadó is kötelezi az egyetemet arra, hogy legjobb tudása szerint segítse az embereket egészségük megóvásában, visszaszerzésében, a gyógyulásban – mutatott rá.

Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára gratulált a Semmelweis Egyetemnek, amely – mint fogalmazott – példát mutat, hogy a gyermekkori daganatokkal, leukémiával magas szinten fel lehet venni a harcot, és az egyetem vezetésével országos szinten is olyan adatokat lehet elérni, amelyek meghaladják az európai átlagot. A Semmelweis Egyetem a vezérhajója a gyermekhematológiai ellátásnak, amely a világ szakmai színvonalát képviseli – jelentette ki. Hangsúlyozta a betegutak szervezésének, követésének fontosságát, mint mondta, fontos pillérnek tartja a szervezeti felelősségvállalást is. Példamutatónak nevezte az egyetemet, hogy szakmailag magas szintű munkát végez, és emellett úgy gazdálkodik a forrásaival, hogy ezeket a betegellátás további fejlesztésére tudja befektetni, értve és látva a szükségleteket. A fejlesztés a betegbiztonság jegyében fogalmazódott meg, ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: egy olyan betegcsoport számára valósult meg egy nagyobb biztonságú ellátás, amely különösen kitett a fertőzéseknek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: a gyermek a jövőnk, így egyben nemzetünk jövőjének kulcsa. Ezért rendkívül fontos, hogy az egyetem jubileumi évében egy olyan fejlesztést adhatunk át, amelynek köszönhetően tovább emelkedik a hazai gyermekellátás színvonala és erősödik a biztonsága – emelte ki. A Semmelweis Egyetem egy történelmi védjegy, ami a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményt és gyógyító szolgálatot biztosítja – mutatott rá, hozzátéve, hogy a kiemelkedő eredmények kulcsa az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás szinergikus hármas egysége. Kiemelte, hogy ennek szellemében a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán is jelentős tudományos kutatás és innováció, fejlesztés zajlik, elsősorban a molekuláris genetika, a rákkutatás, a gyermekkori onkológiai és hematológiai betegségek területén. Az egyetem teljesítménye kiváló alap ahhoz, hogy a fejlesztését tovább gyorsítani tudjuk, a semmelweisi örökségre és alapokra építve, a kormány támogatásával egy komplex és átfogó stratégiai fejlesztés, a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt keretében emeljük tovább a tudományegyetemet a 21. századi elvárásoknak megfelelő szintre – mondta a miniszterhelyettes.

Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban a közös munka eredményeképpen sikerült a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát teljesen felújítani. Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztés első lépéseként 2018 elején 197 millió forintos pályázati forrásból megtörtént a klinika fűtésének korszerűsítése, hamarosan pedig, szintén pályázatból, a nyílászárók is megújulnak 220 millió forint értékben.

Bácskai János, a klinikának helyt adó Ferencváros polgármestere köszönetet mondott, hogy az egyetem intézetei otthonra találnak a kerületben, és ezáltal Ferencváros is otthon lehet a gyógyításban.

Dr. Kovács Gábor, a klinika igazgatója, az esemény házigazdája elmondta: a több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból megújult Hemato-Onkológiai Osztályon a betegbiztonság több fronton is megerősödött. Speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, zsiliprendszerű beléptető kapukat helyeztek üzembe, valamint steril vízvezeték rendszert építettek be az osztályon. A felújítás során a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították, a falakat antibakteriális tapétákkal és mintás ágysávokkal látták el.

Az igazgató külön köszönetet mondott a felújításban való részvételért Szabó Angelika osztályvezető főnővérnek, dr. Tóthné Kónya Kornélia ápolási igazgatónak, Aranyosi Judit előző klinikavezető főnővérnek, továbbá Klebikné Bóka Edit epidemiológusnak. Kiemelte emellett a felújítást legnagyobb mértékben támogató négy alapítványt, ezek a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, a Gyermekleukémia Alapítvány és az Őrzők Alapítvány.

Dobozi Pálma, Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.