A pulmonológia és pulmo-onkológia határai címmel új, angol nyelvű kurzust indít a Pulmonológiai Klinika. Az október 14-én kezdődő speciális tárgyat elsősorban PhD-hallgatóknak ajánlják, de harmadévtől az orvostanhallgatók is felvehetik.

A kurzus hét előadásában a légzőszervi betegségek PhD-program vezető kutatói saját szakterületüknek megfelelően áttekintik az új gyógyszerek hatásmechanizmusát és klinikai hatékonyságát. Szó lesz a többi között a tüdőrák prognosztikai és prediktív markereiről, a hörgőasztmáról, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésének jelenlegi trendjeiről, de a tüdőátültetés során a szerv kilökődésének a mechanizmusáról is.

Dr. Losonczy György, a Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára, a kurzus vezetője kiemelte: az előrejelzések szerint a korai halálozás harmadik leggyakoribb okát a tüdőbetegségek jelentik. Ugyanakkor áttörésszerűen nő az új, molekulárisan célzott gyógyszerek és molekuláris diagnosztikai eljárások száma a pulmonológia és a pulmo-onkológia területén – tette hozzá. Rohamosan fejlődik az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az idiopátiás tüdőfibrózis, valamint a tüdőrák kezelésében rendelkezésre álló célzott, személyre szabott, illetve precíziós terápiák tárháza, ezért tartották fontosnak, hogy az új kurzus keretében ezeket az ismereteket átadják a hallgatóknak is.
A kurzus teljes programja erre a linkre kattintva olvasható.

Bódi Bernadett
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.