A Lyme borreliosis anatómiája és patológiája címmel új, szabadon választható kurzust indít az Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet. A tantárgy célja, hogy felhívják az orvostanhallgatók figyelmét a kullancsok által terjesztett borellia fertőzésre, amit ha nem kezelnek időben, súlyos szövődményeket is okozhat – hívta fel a figyelmet dr. Kiss Anna, az intézet oktatási igazgatóhelyettese.

A szeptember 11-én induló, egy szemeszteres kurzust elsősoran az anatómia vizsga után, harmadévtől javasolják azoknak a hallgatóknak, akik érdeklődnek a belgyógyászat, a kardiológia, a reumatológia, a bőrgyógyászat és az immunológia iránt, vagy esetleg családorvosnak készülnek. A kullancsok által terjesztett Lyme-kór egyik legismertebb tünetét, a piros, kokárdaszerű foltokat sokan felismerik és orvoshoz fordulnak, ám előfordul, hogy ezek nem jelentkeznek – magyarázta dr. Kiss Anna. Azért indították ezt a tárgyat, hogy bizonyos tünetek alapján, mint például az erős fejfájás, ízületi fájdalom, idegrendszeri tünetek vagy a rágóízület rángatózása, jusson az orvosok eszébe, hogy ezeket akár a borellia fertőzés is okozhatja. Az igazgatóhelyettes kiemelte: ha felmerül a fertőzés gyanúja, az orvosnak el kell küldenie a beteget egy vérvizsgálatra, amiből ez könnyen kimutatható. Ha ugyanis időben felismerik és kezelik a fertőzést, akkor megelőzhetők a későbbi súlyos szövődmények – hangsúlyozta.

A kurzuson szó lesz a többi között a kullancsok által terjesztett betegségek prevenciós lehetőségeiről, a Lyme borreliosis molekuláris diagnosztikájáról, valamint a klinikai tünetekről és a terápiás lehetőségekről is. Az előadók között lesznek belgyógyászok, kardiológusok, szemészek, reumatológusok, valamint külső meghívott szakértők is – ismertette dr. Kiss Anna. A kurzusért a hallgatók két kreditet kapnak, amely a szemeszter végén egy vizsgával zárul.

Bódi Bernadett
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.