Másodszor nyert az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Családbarát Munkahely pályázaton. Részben a most elnyert másfél millió forintos összegből, részben önerőből folytatják a gyermekes munkatársakat segítő programokat, a kiegészítő egészségügyi szűrővizsgálatok mellett pedig ösztönözni és támogatni szeretnék a dolgozók sportolási lehetőségeit.

Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tavaly hárommillió forintot nyert a Családbarát Munkahely pályázaton, amelyből egyebek mellett idén már öthetes nyári napközis tábort tudtak biztosítani a munkatársak gyermekei számára. Amíg a szülők dolgoznak, az általános iskolás gyerekek kulturális és sportprogramokon vesznek részt két pedagógus vezetésével – mondta a pályázat összeállítója, Csernus-Horváth Dorottya laborvezető. A most elnyert másfél millió forint lehetővé teszi egyebek mellett ennek a szolgáltatásnak a folytatását, ami nagy segítséget jelent az intézet munkatársainak a nyári szünidőben. A pályázattól függetlenül a családbarát szolgáltatások közé tartozik, hogy az intézet évek óta biztosítja minden dolgozója általános iskolás gyermeke számára egy egyhetes nyári táborozás költségét is. Emellett a tervek szerint egy minikönyvtárt is kialakítanak az intézetben ismeretterjesztő könyvekkel, arra az esetre, ha a dolgozók alkalmanként, néhány órára vagy egy-egy napra bevinnék a gyerekeiket a munkahelyükre – tette hozzá.

A Családbarát Munkahely pályázaton elnyert első támogatásból az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet munkatársai számára idén olyan kiegészítő kardiológiai szűréseket indítottak, amelyek nem tartoznak a társadalombiztosítás által finanszírozott népegészségügyi szűrővizsgálatok közé. Az intézetben egy kardiológus szakorvos részletesen átbeszéli a munkatársainkkal az egészségügyi státuszukat, és rámutat arra, hogy milyen esetleges további vizsgálatokra, milyen életmódbeli változtatásokra lenne szükség – mondta dr. Matolcsy András, az intézet igazgatója, hozzátéve, hogy a kollégák háromnegyede már részt vett a szűrésen, és számos kezelendő problémára, például magas vérnyomásra, szívritmuszavarra, metabolikus szindrómára derült fény. Ez a program a vártnál népszerűbbnek és nagyon hasznosnak bizonyult – mondta dr. Matolcsy András. Ezen kívül új programelemként szeretnék bővíteni a sportlehetőségeket is.

Pingpongasztalunk már van, most pedig azt tervezzük, hogy egy edző bevonásával rendszeres tornát szervezünk, elsősorban a hölgyeknek – fogalmazott az igazgató. Az intézetben évek óta lehetőségük van a dolgozóknak a rugalmas munkarendre is, és svéd mintára azt is ők határozhatják meg, hogy hány órában szeretnének dolgozni. A közösségi helyiségben lehetőség nyílik együtt ebédelni, ingyen kávézni vagy kakaózni. Ezeket a lehetőségeket pályázati pénzből és részben az alapítvány finanszírozza, csakúgy, mint a munkatársak számára szervezett éves kirándulást, valamint a Mikulás-napi és a karácsonyi ünnepséget. Az intézet ezeken felül támogatja a szakmai konferenciákon, továbbképzéseken való részvételt és szakkönyvek beszerzését is – mondta dr. Matolcsy András.

„Mi egy jól teljesítő intézet vagyunk, de éppen attól jó a teljesítményünk, hogy a nálunk dolgozók érzik: emberként és családos emberként tekintünk rájuk, ez pedig még nagyobb teljesítményre sarkallja őket” – vélekedett az igazgató. A családbarát intézkedéseknek tehát valódi haszna van. A nyugodt, kiszámítható környezet és a közösséghez való kötődés olyan nagy megtartó erőt jelent, amivel a fluktuáció is csökkenthető – tette hozzá.  „Úgy gondolom, hogy részben azért nyertük el másodszor is a támogatást, mert már sokat tettünk érte, hiszem, hogy egy egyetemnek mindig jó példát kell mutatnia, fejlődnie, előremutatónak kell lennie” – emelte ki dr. Matolcsy András.

Tőgyi Krisztina
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.