Összesen 2119 hallgató nyert felvételt a Semmelweis Egyetem hat karára – derült ki az idei felsőoktatási ponthatárok kihirdetésekor. Az orvos- és egészségtudományi területen a korábbi éveknek megfelelően a Semmelweis képzéseire való bejutáshoz volt szükség a legmagasabb pontszámra.

A Semmelweis Egyetem népszerűsége töretlen a hallgatók körében, csaknem minden kar minden képzése teljes kapacitással tud indulni a 2019/20-as tanévben – értékelte az idei felvételi eljárást dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. Kiemelte: az osztatlan képzések közül az orvosi és a fogorvosi képzésre továbbra is mintegy háromszoros a túljelentkezés az elsőhelyes jelentkezők számát nézve, több népszerű szakon pedig tovább emelkedtek a ponthatárok. A tavalyinál közel félszázzal több, összesen 2119 hallgató nyert felvételt az egyetem hat karára, akik közül 84-en önköltséges formában tanulnak majd. Ezen felül négy kar (Általános Orvostudományi Kar, Egészségügyi Közszolgálati Kar, Fogorvostudományi Kar, Pető András Kar) még pótfelvételit hirdet majd.

Az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) az államilag finanszírozott képzésben 442 pontra volt szükség a bejutáshoz, ami egy ponttal magasabb a tavalyinál. A képzésre felvettek átlagpontszáma egyébként meghaladja a 460-at. 398-an kezdhetik meg tanulmányaikat a karon államilag finanszírozott, 3-an önköltséges képzésben; utóbbi esetében 450 lett a ponthatár. Dr. Masszi Tamás oktatási dékánhelyettes kiemelte, az ÁOK számára kiemelkedően fontos lesz a most következő jubileumi tanév, hiszen szeptembertől indul a kurrikulumreform. A most felvett hallgatók egy korszerűbb, a klinikai képzést lényegesen megújító kurrikulumnak lesznek a részesei – mutatott rá.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar három képzésére – egészségügyi szervező, egészségügyi menedzser és szociális munka – összesen 113-an jutottak be a mostani felvételi eljárásban. A ponthatárokban nincs jelentős változás az elmúlt évhez képest – mondta dr. Pethesné Dávid Beáta oktatási-kutatási dékánhelyettes

Az Egészségtudományi Karon emelkedtek a ponthatárok, de fel tudták tölteni a keretszámokat minden képzés esetében, sőt néhány szakon növekedett is a hallgatói létszám – értékelt dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán. 1264-en nyertek felvételt, ami mintegy negyven fős emelkedést jelent a múlt évhez képest. A dékán hangsúlyozta, hogy a most következő tanévben egy új szak is indul, a hang-, beszéd- és nyelésterápia, ami hiányszakmának számít, az itt végzett szakemberek a stroke-os betegek rehabilitációjában játszanak fontos szerepet. A karon a korábbi évekhez hasonlóan a gyógytornász és a dietetikus képzés esetében a legmagasabb a ponthatár, az államilag támogatott alapképzés esetében előbbinél 439, utóbbinál 417 pontot kellett elérni a felvételhez.

A Fogorvostudományi Karra (FOK) való bejutáshoz a tavalyival megegyezően magas, 434 pontra volt szükség a bekerüléshez. Idén így most 96-an nyertek felvételt, az első évre jelentkezők között azonban vannak újrafelvételizők és másoddiplomások is. Az új elsőévesek a szeptemberben kezdődő jubileumi tanévet a FOK-on is már egy korszerűbb, a készítése során a hallgatói észrevételeket is figyelembe vevő új kurrikulum szerint kezdik meg – ismertette dr. Bartha Károly dékánhelyettes.  

A Gyógyszerésztudományi Karon tovább emelkedett a ponthatár, idén a tavalyihoz képest hattal több, 398 pontra volt szükség a bejutáshoz. Dr. Zelkó Romána dékán kiemelte, hogy igazodva az elmúlt években tapasztalt igényekhez, 10 százalékkal megemelték a felvehető hallgatók létszámát, így a tavalyi 150 helyett 163-an kezdhetik el a tanulmányaikat, ketten költségtérítéses képzésben; az utóbbi esetében 410 lett a ponthatár. A teljes keretszámot sikerült betölteniük a mostani felvételi eljárásban.  

Dr. Matos László, a Pető András Kar oktatási dékánhelyettese elmondta, a múlt évhez képest magasabb lett a ponthatár, 305 szükséges a bejutáshoz. Ezzel az eredménnyel 82 hallgatót vesznek fel a budapesti képzésre, a 106 fős maximális keretszám feltöltésére pedig pótfelvételi keretében nyílik lehetőség. A székhelyen történő, budapesti oktatás mellett 2019 szeptemberétől két határon túli – erdélyi és vajdasági – képzéssel bővül a kar portfóliója.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.