Az idén 62. alkalommal megrendezett Magyar Ortopéd Társaság Kongresszusán 13 országból közel 700-an vettek részt, 188 tudományos előadás hangzott el és 17 posztert mutattak be. Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) szervezett háromnapos rendezvényre nemzetközi hírű és nagy szakmai elismeréssel bíró külföldi szakemberek is meghívást kaptak. Az idei kongresszus egyik fő témája a vállövi csonttumorok korszerű ellátása, illetve a nagy csonthiánnyal járó csípő- és térdízületi protetika kérdései, a gyermekortopédián belül pedig elsősorban a veleszületett dongaláb és a végtaghosszabbítás, továbbá a növekedésszabályzás sebészeti technikái kerültek fókuszba – ismertette dr. Szőke György, a kongresszus elnöke, az Ortopédiai Klinika igazgatója.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes megnyitó beszédében az ortopédia és a gyermekgyógyászat közös gyökereiről beszélt. Kiemelte dr. Schöpf-Merei Ágostot, mint a tudományos gyermekgyógyászat első képviselőjét, aki létrehozta a Pesti Ortopédiai Privát Intézetet is. Utalt rá, hogy a 183 éves múlt ellenére az ortopédia más szempontból egy fiatalabb szakterületnek számít, hiszen egyetemi klinikává előszőr 1951-ben, a Semmelweis Egyetemen alakult.

Szólt róla, hogy az okostelefonok, internet és az egyre gyorsuló információs csatornák világában, mikor azonnal hozzáférhetők a legújabb információk, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy miért is van szükség kongresszusokra. Mint fogalmazott, nem lehet személyes kapcsolatok nélkül megszerezni a tudást; fontos, hogy a fiatal kollégák személyesen is találkozhassanak a mai kor Schöpf-Merei Ágostjaival, a szakmájuk mestereivel – vélte.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, az egyetem felismerve a személyes jelenlét és a betegágy melletti mesterektől történő tanulás fontosságát, a 250. jubileumi tanévben curriculum reformot indít, melynek egyik lényegi eleme a közvetlen, betegágy melletti tanulás, a minél nagyobb gyakorlati tudás megszerzése, vagyis a kompetenciákon alapuló gyakorlati oktatás – sorolta. Hozzátette: különösen fontos ez olyan területen, mint az ortopédia, ahol kiemelt szereppel bír a gyakorlat, a könyvből nem megtanulható, a mesterektől ellesett finomságok átvétele. „Így lesz az információból tudás, a tudásból pedig – a mesterek által – bölcsesség” – fogalmazott. Az információ, tudás és a bölcsesség hármasa megnyithatnak új utakat, gondolatokat, kutatásokat, diagnosztikus és terápiás lehetőségeket, ehhez kellenek az ilyen konferenciák – mutatott rá a rektorhelyettes.

Dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanára köszöntőjében megemlékezett a tragikusan elhunyt dr. Tóth Kálmánról, az Ortopédiai Társaság tagjáról. Örömét fejezte ki, hogy három év után ismét Budapesten rendezik meg a kongresszust. Mint elmondta, ezúttal önálló ortopéd kongresszusról van szó, melyen a szakmát érintő legaktuálisabb témákat járják körbe. Mint elmondta, a rendezvény egyik fontos eleme a vállövi csonttumorok korszerű eljárását összegző szekció, amit az Európai Ortopéd és Traumatológus Társaság (EFORT) fórumaként szerveztek meg.

Dr. Szőke György, a klinika igazgatója, a konferencia egyik szervezője kiemelte, hogy három nemzetközi hírű és nagy szakmai reputációval bíró külföldi szakember is előadott, akiket a Magyar Ortopédiai Társaság (MOT) tiszteletbeli tagjaként is kitűntettek. Dr. Domenico Campanacci (Olaszországból) és dr. Andreas Leithner (Németországból) a csonttumor sebészetben vezető szakemberek a világon, dr. Zhao Li a Shanghai Egyetemről pedig a kínai gyermekortopédia kiválósága – ismertette dr. Szőke György. Mint elmondta, az idei kongresszus egyik fő témája az endoprotetika kérdéskörén belül a nagy csonthiánnyal járó protézis beültetések kérdése volt. Másik fő terület a csonttumorok ellátásának egy igen speciális, a váll körüli daganatok nagyon komplex ellátási területét érintette. A gyermekortopédián belül pedig elsősorban a veleszületett dongaláb és a végtaghossz különbség, továbbá a növekedésszabályzás sebészeti technikái kerültek fókuszba – emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy a külföldön dolgozó magyar ortopéd orvosok egy külön szekcióban adtak elő. A kongresszus keretében átadták a MOT legnagyobb elismerését, a Dollinger Emlékérmet is, amit idén dr. Lakatos Tamásnak, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt ortopéd főorvosának ítéltek oda.

Bódi Bernadett
Fotók forrása: Ortopédiai Klinika, EOK facebook oldala

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.