Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) házigazdája idén a Semmelweis Egyetem és annak Hallgatói Önkormányzata (HÖK) lesz. Július 9-15. között Velencén a zenei produkciók mellett hangsúlyos szerephez jut a sport és az egészséges életmód is. A hallgatók szűrővizsgálatokkal, táplálkozási és életmód-tanácsadással, prevenciós programokkal és előadásokkal várják a fiatalokat.

Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kiemelten készülnek a kerékpárral érkezőkre, a helyszínen pedig a látogatók csaknem 35 féle sportágat próbálhatnak ki. Emellett a fesztiválon rendezik meg a hivatalos egyetemi, főiskolai strandkézilabda és strandröplabda bajnoki döntőket is. Mint mondta: az EFOTT régi vágya, hogy kiérdemelje a „legsportosabb fesztivál” címet, és jó úton haladnak a megvalósítás felé.

„Mi az egészséget kívánjuk fókuszba helyezni és azt szeretnénk hozzáadni az EFOTT-hoz, amely így akár a legegészségesebb fesztivállá is válhat” – fogalmazott dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes. Mint mondta, mivel a Semmelweis Egyetem célja, hogy tíz év múlva meghatározó, TOP 100-ban szereplő egyetem legyen, és Európa legjobb öt gyógyító egyeteme közé kerüljön, ezért lényegesnek tartja, hogy társadalmi felelősségvállalásuk is kiterjedjen a magyar lakosságra.

Dr. Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a prevenciós szemléletet szeretnék tovább vinni a Semmelweis Éjszakák című interaktív, népegészségügyi tematikájú programsorozattal, amit ősztől tíz hónapon át hétvégenként rendez meg a nagyközönség számára jubileumi évében a 250 éves Semmelweis Egyetem. Az EFOTT minden évben különböző jótékonysági tevékenységekkel igyekszik viszonozni a településen élők vendégszeretetét, amelyből a fesztivál előtti hónapokban a Semmelweis Egyetem hallgatói is kivették a részüket. Az orvos-, fogorvos, gyógyszerész- és egészségtudományi karos diákok helyi óvodákban, iskolákban tartottak prevenciós előadásokat és játékos foglalkozásokat. Emellett családi napot is szerveztek, amelyeken a helyes fogmosástól a kiegyensúlyozott táplálkozáson, a rendszeres testmozgáson és a felelős gyógyszerhasználaton át az esetleges betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséig számos témát érintettek.

Az EFOTT házigazdájaként a fesztivál ideje alatt is az egészséget fogjuk előtérbe helyezni – mondta a sajtótájékoztatón Hegedüs Tamás, a Semmelweis Egyetem HÖK elnöke. Hozzátette, hogy a fiatalokat a szűrőkamionokban vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérésekkel várják, de méhnyakrák-szűréseket is terveznek, valamint a dietetikusokkal az úgynevezett Okostányér ajánlásai, vagyis a kiegyensúlyozott táplálkozás irányába próbálják irányítani a fesztiválozókat. A Semmelweis Egyetem saját standdal is készül Sürgősségi Ellátó (röviden: SE) néven, ahol dj-ként orvostanhallgatók is keverik majd a zenét. Hegedüs Tamás hozzátette: ismert közéleti szereplők bevonását is tervezik, emellett sportprogramokat is rendeznek, továbbá az egyetem Pető András Karának segítségével mozgássérült fiataloknak is szeretnének élményt szerezni.

L. Simon László, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója hangsúlyozta, hogy az EFOTT jelentős mértékben növelte a térség iránti turisztikai érdeklődést. 

A fesztivál részletes programja az EFOTT honlapján elérhető. 

Tőgyi Krisztina
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.