A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika tájékoztató sorozatán, a BőrŐrökön ezúttal a Dohányzásmentes Világnap alkalmából a cigarettázás káros hatásaira hívták fel a középiskolás diákok figyelmét. Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára tüdőgyógyászati szempontból közelítette meg a kérdést, dr. Merkely Béla rektor pedig a dohányzás szív- és érrendszeri káros hatásairól tartott előadást. A prezentációk szünetében a diákok egy demonstrációs bábun megfigyelhették a dohányzás károsító hatásait az egyes szervekre.

A klinika igazgatója, dr. Sárdy Miklós a 2018 januárjában indult programsorozat kapcsán elmonda: az előadásokat havonta egy péntek délelőtt tartják, célja, hogy szélesítsék az ifjúság bőrgyógyászati ismereteit. Hozzátette: eddig mintegy 3200 diák és kísérő tanáraik vettek részt az előadásokon.

Dr. Horváth Ildikó előadásában a dohányzás káros hatásait ismertette, elsősorban pulmonológiai szempontból, de annak számos egyéb következményeire is kitért: amellett, hogy ráncosítja a bőrt, elszínezi a fogakat, hajhullást is okoz – sorolta. Felhívta a figyelmet a prevenció fontosságára; hangsúlyozta, nem szabad, hogy a dohányzás beépüljön a mindennapi szokásaink közé, hiszen az egészségben eltöltött életéveinket tíz évvel csökkenti a káros szokás. Kitért még az elektromos cigarettákkal kapcsolatos tévhitekre is, rávilágítva, hogy a benne lévő glicerinnek eddig még ismeretlen hatásai vannak a tüdőre.

Galéria

5kép

A dohányzás számos betegség bizonyított oka, a szív- és érrendszeri problémák fele elkerülhető lenne annak elhagyásával – hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla, hozzátéve, hogy ez egy olyan népegészségügyi probléma, amely különösen a közép-kelet-európai régióban jelent magas halálozást; Magyarországon is az egyik vezető halálokként szerepel. Előadásában arra is rávilágított, hazánkban nemcsak gyakoribb a szív- és érrendszeri, valamint a koszorúér betegség vagy a szívinfarktus, hanem sokkal korábbi életkorra tolódik el, éppen ezért fontos  a megelőzés, a rizikófaktorok kifejlődését megakadályozó stratégia kidolgozása – fogalmazott. Mint elmondta, a dohányzás elhagyása a legolcsóbb módszer a szívinfarktus megelőzésére. Hangsúlyozta: bármilyen mértékű dohányzás kardiovaszkuláris kockázattal jár, a mérséklés nem jelent megoldást, csak a teljes leszokás. Szólt még a többi között a passzív dohányzás veszélyeiről is. Az e-cigarettákkal kapcsolatban rámutatott, a leszokásban ugyan segíthet, de a szövődmények megelőzésében nem.

A dohányzás veszélyeire figyelmeztető előadások után a BőrŐrök a már megszokott programokkal folytatódott. Dr. Gergely Hunor „Szex, nem tudom hova tegyem” címmel tartott előadást majd dr. Tóth Anikó beszélt a fogamzásgátlásról. Dr. Tamási Béla klinikai szakorvos a nemi betegségekről és a szexuális úton terjedő fertőzésekről szólt, dr. Hodossy-Virágh Andor rezidens a piercingekről és tetoválásokról tájékoztatta a hallgatóságot, Bencés Ilona klinikai vezető ápoló egészségnevelő előadásában például a bőr öregedéséről és az izzadásról szólt, majd dr. Görög Anna beszélt a pattanásokról és a szőrtelenítésről, végül dr. Kuroli Enikő bőrpatológus tartott előadást a melanomáról, anyajegyekről és a fényvédelemről. Az előadások szünetében a diákok egy demonstrációs dohányos bábun azt is megfigyelhették, hogy a dohányzás milyen károsító hatással van az egyes szervekre. A programot a hagyományoknak megfelelőn most is egy kvízjáték zárta értékes nyereményekkel.

Dr. Kuroli Enikő, a klinika szakorvosa elmondta, a BőrŐrök elnevezést levédették, így az védjeggyé vált.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.