A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika alapítványa, a Moravcsik Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg országos Ki Mit Tud? tehetségkutató vetélkedőjét pszichoszociális fogyatékossággal élők számára. A versenyzők ének, zene, vizuális művészet, versmondás, paródia, tánc és kézművesség kategóriákban mérhették össze tudásukat. A négy regionális elődöntőt követően a döntőbe 45 produkció került be 30 intézményből, köztük az egyetem Klinikai és Kutatási Mentálhigiéniás Osztályának kliense is, aki arany minősítést kapott.

Dr. Simon Lajos, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense, az alapítvány elnöke elmondta, a rendezvény célja a pszichoszociális fogyatékossággal élők rehabilitációja és reintegrációja. Hangsúlyozta: az alkotás javítja az életminőségüket, erősíti az önértékelésüket, magabiztosságukat, segíti a rehabilitációjukat, illetve a visszailleszkedésüket a lakó- vagy munkahelyi közösségükbe. A résztvevők olyan tevékenységekben versenyezhetnek egymással, amelyben a teljesítmény, a munka, a játék, a művészi produkció az ő jólétüket szolgálja – fogalmazott. Az egyetemi docens szerint a fellépőknek nagyon sokat jelentenek a pozitív visszajelzések, amellett, hogy másoknak is mintául szolgálnak– fűzte hozzá.

Galéria

5kép

A verseny jó példája annak, hogy a pszichiátriai betegséggel élők között is ugyanúgy vannak tehetségek. 2017 óta olyan nagy az érdeklődés, hogy regionális elődöntőket kellett szervezni, ami ebben az évben is hasonlóan történt – emelte ki, hozzátéve, hogy a 108 bemutatott műsorszámból a legjobb 45 produkció kerülhetett be a május 16-i döntőbe, ahol összesen 22 produkció kapott arany minősítést. Pásztor Péterné, a Kútvölgyi Klinikai Tömb, Klinikai és Kutatási Mentálhigiéniás Osztályának páciense kézművesség kategóriában indult saját készítésű horgolt ruháival, amivel arany minősítést kapott.

A bíráló testület elnöke között volt a többi között Kocsis András, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója, a vizuális művészet kategória értékelője Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója volt, a zenei előadásokról pedig Gonda László zongoraművész és zenetanár mondott véleményt.

A részletes eredmények ide kattintva megtekinthetők.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.