Az Orvosi Hetilap idei Markusovszky Lajos-emlékülésén a Semmelweis Egyetem több munkatársa is elismerésben részesült. Markusovszky-díjat ítéltek oda tizennégy publikációnak, melyek közül hat cikkben 35 szerző szerepel az egyetemről, emellett a dr. Fehér János Emlékére Alapítvány-díjat szintén egy Semmelweis Egyetemhez köthető pályamunka nyerte el.

Az Orvosi Hetilap szerkesztőbizottsága minden évben Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díjjal jutalmazza az előző év legjobbnak ítélt közleményeit. A díjazottak kiválasztásánál a szerkesztőbizottság tagjainak szavazatai mellett a közérdeklődést leginkább kifejező elektronikus letöltések számát vették figyelembe. A kitüntetéseket dr. Papp Zoltán főszerkesztő adta át a díjazottaknak.

A legjobbnak ítélt tizennégy Markusovszky-díjjal kitüntetett cikk közül az alábbi hat kötődik a Semmelweis Egyetemhez, melyekben az intézmény 35 munkatársa érintett szerzőként: A bélmikrobiom, a metabolikus betegségek és a hypertonia kapcsolatának irodalmi áttekintése; Diabeteses kisér-károsodás vizsgálata optikai koherencia tomográfián alapuló angiográfiával; A magyar tüdőtranszplantációs program indulása és első eredményei; A bélflóra patofiziológai jelentősége és szerepe mint terápiás célpont májbetegségekben; A hosszú távú protonpumpagátló kezelés következményei felnőtteken, illetve A DNS-metiláció szerepe és megváltozása az öregedés és a daganatos betegségek kialakulása során című cikk.

 A díjazott publikációk címe és szerzői megtekinthetők ide kattintva.

Az Orvosi Hetilap korábbi főszerkesztőjének tiszteletére alapított dr. Fehér János Emlékére Alapítvány-díj a belgyógyászat, különösen a hepatológia kutatásának elősegítését hivatott támogatni; olyan fiatal orvosokat, PhD-hallgatókat díjaznak, akik kiemelkedő tudományos munkát végeznek. Idén az elismerést Gáspár Zsófia, a Semmelweis Egyetem hallgatója kapta az „Endogén fém-ion koncentráció változások különböző stádiumú májbetegekben” című pályamunkájáért.

Az előző év legtevékenyebb folyóirat referálóinak önzetlen munkáját oklevéllel köszönték meg, a többi között elismerték a II. Sz. Belgyógyászati Klinika szakorvosának, dr. Gáspárdy Gézának munkáját is.

Az ünnepélyes díjátadón dr. Papp Zoltán főszerkesztő megemlékezett a Markusovszky Lajos Alapítvány Kuratóriumának néhány hete elhunyt elnökéről, dr. Oláh Éváról. Szólt róla, hogy Markusovszky Lajos alapította meg a világ hatodik legrégebbi orvos folyóiratát, az Orvosi Hetilapot 1857-ben. Kitért rá, hogy a legtöbb közleményt, absztraktot, kéziratot beküldő intézmények névsorát a Semmelweis Egyetem vezeti.

A Markusovszky Lajos-emlékelőadást a Markusovszky-emlékéremmel kitüntetett dr. Hankiss János, a Szombathelyi Markusovszky Lajos Megyei Kórház Belgyógyászati Osztályának egykori vezetője tartotta „Ugyan mi köze van a gyógyításnak a művészetekhez?” címmel, melyben arról beszélt, hogy a mai orvoslás maga is művészet. A másik díjazott, dr. Vértes László, a Csengery utcai Kórház Geriátriai Osztályának volt igazgatója pedig „50 év az Orvosi Hetilap szolgálatában” címmel tartotta meg emlékelőadását, melyben felidézte a többi között hogyan került kapcsolatba a hetilappal.

Dr. Réffy Balázs, az Akadémiai Kiadó vezérigazgatója pedig az Orvosi Hetilap jelenéről és jövőjéről szólt. Kiemelte, a több mint 160 éves Orvosi Hetilap a legnagyobb impakt faktorú magyar nyelvű tudományos folyóirat, amely mindig hű maradt az eredeti hivatásához, mindezek mellett képes volt megújulni és alkalmazkodni a világ változásaihoz.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem