Minden eddiginél pontosabb diagnózis állítható fel azzal, a világszinten elérhető legmodernebb ultrahangkészülékkel, amelyet elsőként Magyarországon a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén adtak át. A hatvan millió forint értékű eszköz évente több ezer páciens ellátásához nyújt majd segítséget, egyebek mellett az endometriózis, valamint a magzati fejlődési rendellenességek diagnosztikájában is használják majd, de emellett a kutatásban és a gyakorlatközpontú oktatásban is fontos szerepe lesz. A berendezést a Samsung hivatalos magyar képviselete, a Sonarmed Kft. ingyenesen biztosítja a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának.

Örömteli nap, amikor egy ilyen csúcstechnológiát tudunk bevezetni a mindennapi oktató, kutató, gyógyító gyakorlatunkba – jelentette ki a készülék átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla. A rektor emlékeztetett arra, hogy a hamarosan fennállásának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem célja, hogy a legjobb orvosokat és egészségügyi szakembereket képezze, amihez megfelelő infrastruktúrára és eszközökre, valamint kiváló humánerőforrásra van szükség. A rektor felidézte, hogy az egyetem ambiciózus célja, hogy a 2030-ra a világ legjobb száz egyetem közé kerüljön. A most átadott, csúcsteljesítményű ultrahangeszköz a betegellátás mellett a graduális és a posztgraduális oktatásban is kiemelkedő szerepet kap, valamint a kutatásra és innovációra is hatással lesz. A Sonarmed Kft.-n keresztül a Samsunggal kötött stratégiai megállapodás lehetővé teszi, hogy a Semmelweis Egyetem az itt megszerzett tudás révén hozzájáruljon az ilyen típusú készülékek további fejlesztéséhez – mutatott rá dr. Merkely Béla.

Dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta: a világújdonságnak számító ultrahangkészüléket a klinikai ellátásban egyrészt a várandósgondozásban, a magzati diagnosztikában, másrészt bizonyos nőgyógyászati kórképek (pl. daganatos betegségek, endometriózis legsúlyosabb esetei) diagnosztikájában használják majd. Az új eszköz a jelenlegi ultrahangnál is gyorsabb és pontosabb diagnózist ad – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a csúcstechnológia az oktatásban is további minőségi ugrást jelent, évente 400-500, elsősorban ötöd és hatodéves orvostanhallgató gyakorlat-központú oktatását hivatott segíteni. Emellett olyan szintű képalkotást tesz lehetővé, hogy tudományos kutatási projektek alapjául is szolgálhat. A klinikára került készülék nemzetközi szinten az első öt ilyen telepített készülék között van.

A berendezést a Samsung hivatalos magyar képviselete, a Sonarmed Kft. időszakosan megújuló, tartós kihelyezés formájában, ingyenesen biztosítja a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának. Giay László, a Sonarmed Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem komoly történelmi hagyományokkal rendelkezik, nívós, elismert szakembergárdával, fejlesztési tervekkel és növekvő létszámú hallgatóval bír, ezért esett az egyetemre a választásuk, mikor partnert kerestek.

Sipos Antal, a Sonarmed Kft. projektvezetője hangsúlyozta: a most átadott ultrahang a Samsung Healthcare zászlóshajó készüléke, amely rendkívül friss fejlesztés, a múlt év végén mutatták be a nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati konferencián. Az eddig használt, szintén csúcsdiagnosztikai kategóriába tartozó UH-hoz képest memóriáját tekintve háromszor, míg jelfeldolgozó rendszerét nézve 10-11-szer gyorsabb, ennek köszönhetően olyan részletgazdag képet biztosít, hogy a legapróbb eltéréseket is észre tudják venni az orvosok. A most üzembe helyezett legújabb fejlesztésű ultrahang készülék az első és második trimeszteri rendellenességek felismerésében is nagy segítséget nyújt.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, mint a régió legnagyobb szülészeti-nőgyógyászati ellátóhelyén, évente 12 ezer ultrahangvizsgálatot végeznek, átlagosan több mint 4000 várandós és 250 endometriózistól szenvedő páciens fordul meg.

Dobozi Pálma, Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.