Közös oktatási és kutatási programok szervezéséről, a katasztrófavédelem-orvostan megerősítéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ. Az ünnepélyes aláírás apropóját az adta, hogy idén januárjában az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán belül létrejött az Önkéntes Egészségügyi Tartalékos Tanszéki Csoport. A megállapodást dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka írták alá.

A Semmelweis Egyetem mindig is igyekezett az újító szellem zászlóshajójaként élére állni minden olyan kezdeményezésnek, amivel hírnevét öregbítheti – fogalmazott köszöntőbeszédében dr. Merkely Béla. Az egyetem rektora kifejtette, 2011-ben Európában a Semmelweis Egyetem volt az a civil egészségügyi intézmény, amellyel egy katonai szervezet, a NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központja megállapodást kötött. Most, az egyetem alapításának 250. évfordulójához közeledve egy újabb jelentős megállapodás előtt állunk partnerintézményünkkel – tette hozzá.

Dr. Merkely Béla elmondta, az együttműködés legfontosabb célja az eddigi jó kapcsolat új szintre emelése a két intézményben folyó oktatási és tudományos partnerség összehangolásával, valamint az önkéntes egészségügyi tartalékos rendszer kiépítésével. Az együttműködés révén a katasztrófavédelem-orvostan megerősödése is várható, amely egy esetleges vészhelyzet során a magyar lakosság számára is fontos tényező.

Az ünnepélyes aláíráson Kun Szabó István vezérőrnagy hangsúlyozta, a Magyar Honvédség rendkívül komoly kihívások előtt áll. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a katonaegészségügyben olyan technikai és humánerőforrást érintő fejlődés veszi kezdetét, ami megköveteli a maihoz hasonló együttműködési megállapodások megszületését – fogalmazott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka. Mint elmondta, a Semmelweis Egyetemmel kötött partnerség célja, hogy a hadszíntéri orvoslás olyan szakemberekre támaszkodhasson, akik képesek bármilyen mostoha körülmények között egészségügyi feladatokat ellátni.

A klinikai orvoslás beavatkozásai minden egyes diszciplínában ugyanazok, az újraélesztést, sokktalanítást vagy vérzéscsillapítást ugyanolyan profizmussal kell végrehajtani a mentőszolgálatnál, az intenzív terápiában, a katasztrófavédelemnél és a katonai orvoslásban is – szögezte le beszédében dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója. Az egyetem külügyi és stratégiai rektori biztosa kiemelte, létfontosságú, hogy a szakemberek a speciális feladatokra fókuszáló gyakorlati képzésben részesüljenek, hiszen a katasztrófahelyzetek még a legképzettebb orvosokat is megviselik.

Dr. Wikonkál Norbert beszédében kiemelte: az egyetem gyakorlókórházaként a Honvédkórház már évek óta közreműködik az oktatásban. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ tudományos igazgatója örömét fejezte ki, hogy az egyetemmel közös együttműködésben új távlatok nyíltak. Hangsúlyozta, hogy az aláírási ceremónia csupán egy állomása annak a partnerségnek, mely a Semmelweis Egyetem és a Magyar Honvédség között ma létrejött.

Galéria

13kép

Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok beszédében emlékeztetett, a 2011-ben, a NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központtal aláírt együttműködési megállapodás a mai nappal lett teljes. A Magyar Honvédség egészségügyi főnöke a Zrínyi 2026 fejlesztési program fontos pillérének tartja a két intézmény kötött létrejött együttműködési megállapodást. Hangsúlyozta, ilyen nagy volumenű honvédelmi és haderőfejlesztési programra még soha nem került sor Magyarországon. Zárszóként elmondta, a szükséges anyagi háttér megteremtése, és a tervek kidolgozása után nagy reményekkel tekint az önkéntes egészségügyi tartalékos rendszer kiépítése felé.

A két intézmény közötti együttműködési megállapodást dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka írták alá.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.