A Semmelweis Egyetem nyolc munkatársa – dr. Arányi Zsuzsanna, dr. Banczerowski Péter, dr. Kovács Gábor, dr. Kulka Janina, dr. L. Kiss Anna, dr. Patócs Attila, dr. Takács István és dr. Tamási Lilla – kapta meg az MTA doktora címet. 2018-ban összesen 98-an vehették át a tudományos címet tanúsító oklevelet.

Az MTA doktora címet olyan kutatónak adományozhatja az akadémia, aki tudományos fokozattal rendelkezik, nemzetközi szinten kiemelkedő tudományos munkát folytat, emellett tudományos műhelyt hoz létre, és elősegíti a fiatalok kutatómunkáját. Az MTA doktora cím egyéni kérelem alapján indult doktori eljárás keretében ítélhető oda.

2018-ban 98 pályázó szerezte meg a tudományos címet, a többség (20 fő) az Orvosi Tudományok Osztályát képviseli. A legtöbben 74-en – egyetemen dolgoznak, közülük budapesti felsőoktatási intézményből 36-an szerezték meg a címet.

A Semmelweis Egyetem munkatársai közül az MTA doktora lett dr. Arányi Zsuzsanna, a Neurológiai Klinika egyetemi docense, dr. Banczerowski Péter egyetemi tanár, az Idegsebészeti Tanszék vezetője, dr. Kovács Gábor egyetemi tanár, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára, dr. L. Kiss Anna, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet egyetemi tanára, dr. Patócs Attila, a Laboratóriumi Medicina Intézet egyetemi docense, dr. Takács István egyetemi tanár, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, valamint dr. Tamási Lilla, a Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára.

Az MTA új doktorainak teljes névsora és kutatásaik összefoglalása az MTA honlapján olvasható.

Keresztes Eszter
Forrás: MTA