Jude Fitzgibbon, a londoni Barts Cancer Institute, Centre for Haemato-Oncology professzora vendégprofesszori címet kapott az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben. Fitzgibbon professzor a B-sejtes limfómák kutatásának nemzetközi szinten is meghatározó alakja, akit immár több mint egy évtizedes kapcsolat köt az intézet onkohematológiai kutatócsoportjához.

A felterjesztő, dr. Matolcsy András igazgató felelevenítette, hogy a kapcsolat egy 2008-ban Budapesten tartott limfóma szimpóziumon indult, és azóta a londoni kutatócsoport és az I. Sz. Patológiai Intézet Molekuláris Onkohematológiai kutatócsoportja között szoros szakmai kapcsolat áll fenn. A dr. Bödör Csaba által vezetett kutatócsoport számos közös publikációt jegyez Fitzgibbon professzor csoportjával és több aktív kutatási projekt is folyamatban van a két fél részvételével.

Az I. Sz. Patológiai Intézetben tartott bevezető előadásában Fitzgibbon professzor beszámolt a follikuláris limfóma és az akut myeloid leukémiák terén folytatott legfrissebb kutatásairól, valamint egy rendkívül motiváló összefoglalót tartott a kutatói életpálya kihívásairól és rejtelmeiről. A jelenlegi vendégprofesszori periódusban Fitzgibbon professzor több előadást is tart majd a PhD-képzés és a posztgraduális képzés keretein belül is, valamint aktív kapcsolatot alakít ki az intézet PhD-hallgatóival és kutatócsoport-vezetőivel is, fokozva a további tudományos együttműködések kialakításának lehetőségét.

Forrás és fotó: Bödör Csaba

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.