Az informatikusok és az orvosok közötti kapcsolatot jelentik az egészségügyi szervező alapképzési szak egészségügyi ügyvitelszervező szakirányán végzett szakemberek. A képzés iránt érdeklődőknek nyílt napot szervezett az Egészségügyi Közszolgálati Kar Digitális Egészségtudományi Intézete (DEI), ahol az elhelyezkedési lehetőségekről is szó esett.

A nyílt napon az érdeklődő középiskolások betekintést kaphattak egyebek mellett abba is, hogy milyen tárgyakat kell majd tanulniuk, és hol tudnak elhelyezkedni a végzést követően.

Tóth Tamás, a DEI tanársegédje az egészségügyi szervezés alapjairól szóló előadásában kitért arra is, hogy a két éve megújított mintatantervnek köszönhetően egy modern, a mai kor kihívásainak megfelelő gyakorlatorientált tananyaggal várják a hallgatókat.

Kalmár István ügyvivő szakértő az egészségügyben alkalmazott informatikai rendszerekről is beszélt előadásában.
Dr. Szócska Miklós intézetigazgató részletezte a szakon végzettekre váró lehetőségeket, kiemelve, hogy azok a hallgatók, akik sikeresen elvégzik a képzést, nagyon nagy arányban találnak maguknak azonnal megfelelő munkahelyet.

A hét féléves egészségügyi ügyvitelszervező specializáción végzettek elsősorban egészségügyi szolgáltatóknál, kórházakban helyezkedhetnek el, akár informatikai jellegű, akár szervezési és adminisztratív feladatokat ellátva. Ők jelenthetik a kapcsolatot az orvosok és az informatikusok között, mivel mindkettejük nyelvét beszélik majd, így például egészségügyi informatikai fejlesztések során is hatékony támogatást tudnak nyújtani. A felvételizőknek matematikából, fizikából és biológiából is érdemes erősnek lenniük, hiszen a tantárgyak az alkalmazott egészségtudományoktól kezdődően a szervezetelméleten át a gazdasági, pénzügyi ismeretekig, informatikai tárgyakig terjednek, átfogva a szükséges tudás széles spektrumát – mondta kérdésünkre dr. Kovács Arnold, a DEI oktatásszervezéssel foglalkozó ügyvivő szakértője.

Az előadásokat követően a nyílt napon két hallgató beszélt a diákéletről és saját tapasztalatairól, valamint bemutatták a résztvevőknek a tavaly felújított informatikai laborokat is.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.