Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg az Országos Szülésznő-Védőnő-Gyermekápoló Konferenciát, ahol a többi között a Semmelweis Egyetem szakemberei is előadásokat tartottak a legújabb tudományos eredményekről, továbbá a három szakma aktuális kérdéseit is körbejárták. A kétnapos konferenciát – melynek idén is a Nagyvárad téri Elméleti Tömb adott otthont – a  Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatósága, a Magyar Ápolási Egyesület és a Magyar Védőnők Egyesülete szervezte. Az első napon a szülésznőké és gyermekápolóké, a másodikon pedig a védőnőké volt a főszerep.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes az első nap megnyitóján mondott köszöntőjében emlékeztetett: annak az orvosnak a nevével fémjelzett egyetemen vagyunk, aki az itt jelenlévők hivatásához is nagyon erősen kötődik. Semmelweis Ignác a szülésznőktől tanulva tette azokat a fontos megfigyeléseit, amik aztán a világ tíz leghíresebb orvosa közé emelték őt. Hangsúlyozta, hogy a szülésznők, védőnők és gyermekápolók egy családként dolgoznak együtt a családokért. „A legszebb hivatás az önöké, hiszen ott lehetnek a legnagyobb csodánál, egy élet születésénél és végigkövethetik, amíg az újszülöttből az értelmét kibontakoztató fiatal felnőtt válik” – fogalmazott a rektorhelyettes.

Örömét fejezte ki, hogy a Semmelweis Egyetem egy ilyen rangos és fontos eseménynek adhat helyet immár 29. alkalommal. Hozzátette: ez egy kiváló lehetőség arra, hogy új ismereteket osszanak meg egymással, valamint meghallgassák és segítsék egymást, kicsit kiszakadva a mindennapokból beszélgessenek. Kiemelte: a szakdolgozó-, védőnő-, szakápoló és szülésznő képzés nagyon fontos részei az egyetem képzési rendszerének.

Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének vezetője hangsúlyozta, Semmelweis üzenete mind a mai napig él, amit az egészségügyi szakdolgozók ma is szem előtt tartanak mindennapi munkájuk során az ellátás legkülönbözőbb területein. Szólt a motiválás, a megnyerés és a megtartás fontosságáról is: a jövő generációját motiválni kell, hogy válasszák ezt a hivatást, érezzék meg a szakma szépségét. A dolgozók megtartásban pedig fontos szerepe van a pozitív pályakép kialakításának is már a szakmai gyakorlat alatt – emelte ki dr. Balogh Zoltán.

Galéria

8kép

Minya Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy napjainkban a szülészeti, gyermekápolási és a védőnői ellátás számos kihívással találja szembe magát; változik a társadalmi elvárás, újabb és újabb kutatási eredmények látnak napvilágot, aminek hatására a gyakorlat is folyamatosan változik, ezzel egyidőben fejlődik a szakmai igényesség is – tette hozzá. Szólt róla, hogy amíg a védőnők szerepe inkább a várandósság ideje alatt, a felkészítésben hangsúlyosabb, addig a szülésznő a vajúdás folyamatában nyújt segítséget; nekik egyszerre két életet kell felügyelni, ez óriási felelősség – hangsúlyozta.  Ha pedig a gyerek megbetegszik, az ápoló jelenti a biztos pontot a szülők számára. Kiemelte e három terület együttműködésének fontosságát. „Nap, mint nap megélhetjük a születés csodáját, legyünk büszkék a hivatásunkra, hiszen összefogással és a szakma szeretetével óriási erőt tudunk képviselni” – zárta gondolatait.

Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznő Szekció elnöke megköszönte az egyetem vezetésének, hogy 29 éve támogatja és segíti az országos konferencia megszervezését. Hangsúlyozta, a szülésznői kar csak akkor tud a társadalom és a szakma kihívásainak megfelelni, és jogosan kívánt nagyobb önállóságot elérni, ha tevékenységét hivatássá fejleszti. Elmondta, 2005 óta adják át a konferencia keretében a tiszteletbeli szülésznői díjat azoknak a szakembereknek, akik kiemelkedően sokat tettek a magyar bábaság ügyéért. Az idei díjazott Gitidiszné Gyetván Krisztina vezető védőnő, laktációs szaktanácsadó. A tiszteletbeli címet Minya Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke és Tóth Anna, a Magyar Ápolási Egyesület szülésznői szekciójának vezetőségi tagja adták át.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.