A Semmelweis Egyetem két munkatársa is díjat vehetett át a Medicina konferencia idei rendezvényén. Dr. Tőkés Tímea, az Onkológiai Központ klinikai onkológus rezidense és dr. Lőrincz Márton Ákos, az Élettani Intézet tudományos munkatársa kapta az idei évben a Medicina Fórum Kiválósági díját a rezidens kategóriában.

A Medicina Konferencia kiválósági díjaira idén már hatodik alkalommal pályázhattak egészségügyi intézmények, gyógyszertárak, valamint az egészségiparban tevékenykedők (gyógyszeripar, orvostechnológiai szolgáltatók), illetve rezidensek, összesen kilenc kategóriában. A kiváló rezidens díjat a beérkező 54 pályamű közül dr. Tőkés Tímeának és dr. Lőrincz Márton Ákosnak ítélték oda megosztva, amihez a Sanofi felajánlásával pénzjutalom is társult.

Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a díjazottakat méltatva elmondta, hogy dr. Tőkés Tímea a Semmelweis Egyetemen végzett summa cum laude minősítéssel. A mindennapos betegellátás mellett igen aktív tevékenységet folytat a betegek kórházon kívüli edukációja területén, a többi között a melldaganatban szenvedő betegek önsegítő csoportjában, a Pink Bolero Egyesületben és a Rák S.O.S. Nézőpontváltó Alapítvány működésében is aktívan részt vesz. Kiemelte: alapító tagja a Rákellenes Színházi Staféta-Nézőpontváltó Egyesületnek, amely országszerte egészségmegőrzéssel és (rákellenes) betegségmegelőzéssel kapcsolatos képzéseket közvetít színházakban és online felületeken. Hozzátette: saját szakterületén végzett kutatási aktivitása is jelentős, 2016-ban PhD- fokozatot szerzett.

A kategória másik díjazottja, dr. Lőrincz Márton Ákos szintén az egyetemen diplomázott summa cum laude minősítéssel. Dr. Velkey György a kitüntetett legfőbb érdemeit összegezve elmondta, hogy már egyetemi hallgatóként részt vett az Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület munkájának szervezésében és irányításában. Szólt róla, hogy 2012-2015 között az egyetem egészségügyi önkéntes karriertanácsadója volt. Élénk közéleti tevékenységet végzett az „Orvosokról orvosoknak”, valamint az „Orvost a hazának, hazát az orvosnak” mozgalmak keretein belül. Megemlítette, hogy rutin klinikai betegellátó tevékenysége mellett a betegek edukációjában is aktív szerepet vállal: a Szívünk Napja programokon önkéntes szűrőorvosi tevékenységet végez. Saját szakterületén kutatási aktivitása jelentős, PhD-képzése befejeződött, fokozatszerzése folyamatban van – ismertette dr. Velkey György, hozzátéve, hogy dr. Lőrincz Márton Ákos jelenleg a Fehér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház belgyógyász rezidense.

A díjakat minden évben az őszi Medicina konferenciát követő díjkiosztó gálán adják át. Az elismeréseket dr. Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke, dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, Szörényi Beáta, a díjat alapító Sanofi vezérigazgatója, dr. Gaál Péter, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnöke és Nógrádi Tóth Erzsébet, a Medicina Fórum alapító főszerkesztője adták át a Hungaromed Kiállítás és Konferencia keretében.

Bódi Bernadett
Fotó: Medicina Fórum 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.