Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából posztumusz Pro Universitate Díjat adományozott a Semmelweis Egyetem Szenátusa dr. Merkely Béla rektor javaslatára Tóth Ilona egykori hatodéves orvostanhallgatónak, az 1956 utáni megtorlás halálos áldozatának. A legmagasabb egyetemi szintű kitüntetést a család nevében Tóth Ilona unokahúga, dr. Tóth Dóra vette át dr. Merkely Bélától a díj adományozásáról döntő ünnepi szenátusi ülés keretében.

Dr. Merkely Béla a díj átadása kapcsán hangsúlyozta, hogy Tóth Ilona a harcokban megsebesült emberek ellátása, ápolása során kifejtett önzetlen magatartásával – mellyel segítette nemzetünk függetlenségért folytatott harcát – példát mutatott a Semmelweis Egyetem polgárainak. Az egyetem a díj átadása kapcsán megemlékezik mindazokról, akik az 1956-os események során orvosként, ápolóként, gyógyítóként részt vettek a sebesültek ellátásában, enyhítették fájdalmukat. Az ő áldozatkész munkájuknak is része volt abban, hogy ma egy szabad nemzetként ünnepelhetünk és emlékezhetünk – tette hozzá a rektor.

Galéria

11kép

Tóth Ilona 1951-ben érettségizett a Teleki Blanka Általános Leánygimnáziumban, majd ezt követően felvették a budapesti orvostudományi egyetemre. A forradalom előtt a Szövetség utcai kórházban volt belgyógyászati gyakorlaton. 1956. október 23-án részt vett a diáktüntetésen, október 25-én pedig jelentkezett ápolónőnek a Szövetség utcai kórházba, ahol azonban nem tudtak munkát adni neki, így átküldték a Péterfy utcai kórházba. Itt az Önkéntes Mentőszolgálat tagja lett, majd november 1-jétől a kórház kisegítő részlegének vezetője. November 20-án társaival együtt letartóztatták, majd koncepciós per következtében 1957. június 28-án kivégezték. 2001-ben a Fővárosi Bíróság a Tóth Ilona elleni 1957-es eljárást semmisnek nyilvánította. Az egyetem 2001 novembere óta szoborral is tiszteleg Tóth Ilona emléke előtt, mely Nagyvárad téri Elméleti Tömb előtt áll.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.