Forradás címmel nyílt kiállítás Horváth Balázs fotóművész képeiből a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Kútvölgyi Klinikai Tömbben található Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztályán. Az alkotó a kiállítással szeretne hozzájárulni a betegek gyógyulásához. A tárlatot, melynek fővédnöke dr. Réthelyi János klinikaigazgató, dr. Szekeres György, az osztály vezetője nyitotta meg. 

Dr. Réthelyi János a megnyitón hangsúlyozta, a kiállítás és a köré szervezett program is jól mutatja, hogy a magas színvonalú gyógyító, oktató és kutató tevékenységen túl szociális gondoskodó munka is folyik a klinikán.

Horváth Balázs fotóművész a megnyitón úgy fogalmazott, a kiállítással szeretne hozzájárulni a betegek gyógyulásához. Rámutatott, a tárlat címe „Forradás”, a homlokán viselt gyermekkori autóbalesetének nyomára utal. Szavai szerint bárkiben lehetnek láthatatlan, lelki forradások, ám nem mindegy, hogyan viszonyulunk sebeinkhez: hagyjuk-e őket gyógyulni vagy sokat foglalkozunk a régi forradásokkal. Kiemelte azoknak a pszichiátereknek, pszichológusoknak és terapeutáknak a munkáját, akik segítették őt ebben a gyógyulási folyamatban, hogy legyőzhesse a benne uralkodó káoszt – fogalmazott. Horváth Balázs úgy véli, hogy az ember életében a gondolatnak teremtő ereje van, ezért nem mindegy, hogy milyen gondolatok vannak bennünk, hiszen ezek a világunk részévé válnak.

Dr. Szekeres György, a Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztály vezetője ismertette a művész életének fontosabb állomásait. Kitért rá, hogy kisiskolás korában kezdett el fényképezéssel foglalkozni. Sokoldalú személyiségét mutatja, hogy nyomdai fotósként, fotoriporterként, művészeti vezetőként is dolgozott, továbbá fotószakkört vezetett emellett könyvborítókat, címlapfotókat, képeslapokat is készített. Tíz egyéni tárlata mellett számtalan kooperatív közös kiállításban is részt vett. Képeivel kapcsolatba rávilágított, hogy a gyógyulás spiritualitásának a tapasztalata is bennük van; nem a pusztulást, sokkal inkább a felépülést, a kiutat mutatják. Horváth Balázs gondolkodásra késztető képeket készít, amelyeknek van múltjuk, jelenük és jövőjük. A fotók tömény üzenetet hordoznak, megjelenik rajtuk a lelkiség, a tartalmi csoda – fogalmazott az osztályvezető, hozzátéve, hogy képein visszatérő téma az élő és az élettelen környezet.

A megnyitó zárásaként az osztály betegei egy közös éneklésen vettek részt, ahol közreműködött Gráf Ágnes hegedűn, Kaszás Ferenc pedig gitáron. Kaszás Nóra Mária, a klinika gyógypedagógusa, a kiállítás szervezője kiemelte: az osztály korábbi betegei közül többen is visszajöttek erre az alkalomra, hogy részt vegyenek a közös éneklésben, melyhez a budapesti Kalevala kórusa vezetője és néhány tagja is csatlakozott. Hozzátette: az osztály betegei szívesen nézegetik a képeket, beszélgetnek róluk. A tárlat meghosszabbítva 2019. október végéig előzetes bejelentkezéssel és időpont egyeztetéssel  látogatható. Jelentkezni a kaszas.nora_maria@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen lehet.

Galéria

7kép

Frissítve: 2019.02.13.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem