Mintegy 300-an vettek részt az Európai Gyermekszemészeti Társaság (European Paediatric Ophthalmological Society, EPOS) 44. kongresszusán az Elméleti Orvostudományi Központban szeptemberben. A gyermekszemészet szinte valamennyi területéről szó esett, ezen belül is hangsúlyosan szerepelt egyes műtéti technikák bemutatása.

A megnyitón Göran Darius Hildebrand (Oxford, UK) az EPOS elnöke, dr. Facskó Andrea, a Magyar Szemorvostársaság elnöke és dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója köszöntötte a hallgatóságot. Dr. Nagy Zoltán Zsolt honlapunknak elmondta: a szervezés jogának elnyerése egyben a hazai gyermekszemészeti tevékenység elismerése is. Dr. Maka Erika szervezőként ismertette, hogy a kongresszus részben tisztelgés Semmelweis Ignác előtt az emlékév alkalmából. Felidézte: az európai gyermekszemészek Oxfordban tartott első ülésével egy időben, 1973-ban Magyarországon az I. Országos Gyermekszem-gondozási Ankétot rendezték meg, majd 20 évvel később (1993-ban) megalakult a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társasága. A gyermekszemészeti diagnosztikai és terápiás lehetőségek fejlődésével jobb látásminőség és ezáltal jobb életminőség biztosítható a gyermekeknek.

A kongresszus fő témája a képalkotás a gyermekszemészetben volt. Mint elhangzott, a technikai fejlődések újabb módszerek kifejlesztését eredményezték, melyek költségesek, de elengedhetetlenek a megfelelő ellátás biztosítása érdekében. 23 felkért és 13 szabad előadás, három videóprezentáció hangzott el, a felkért előadók az egyes területek elismert nemzetközi szaktekintélyei voltak; a kilenc szekció üléselnökei között az érintett témakör hazai szakértői is helyet foglaltak. Az EPOS történetében újonnan bevezetett kerekasztal-beszélgetés a látóidegfő-drusen különböző aspektusait tekintette át. A helyszín adottságait kihasználva 99 poszter adatait tanulmányozhatták a résztvevők, amelyek közül 40-et szóban is bemutattak. A kongresszuson a gyermekszemészet csaknem minden területéről szó esett, a diagnosztikus módszerek mellett sebészeti technikákat is bemutattak (fénytörési hibák, látópályát és a látóideget érintő eltérések, a szemgödör elváltozásai, szemfelszíni betegségek, szürke hályog, zöld hályog, aniridia, retinoblastoma, ROP, cystinosis, neurofibromatosis, retina betegségek).

A Semmelweis Egyetem részéről két felkért előadás hangzott el: dr. Rudas Gábor, az MR Kutatóközpont igazgatója és dr. Szabó Miklós, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense hypoxiás-ischaemiás encephalopathia témakörben adott elő, dr. Resch Miklós, a Szemészeti Klinika egyetemi adjunktusa és dr. Nagy Krisztián, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa pedig videóprezentációt tartottak angiográfiával kombinált OCT-vizsgálatról, valamint egy új műtéti technikát, a helyehagyott lencse operációját is bemutatták. A tudományos bizottság 16 posztert fogadott el a Szemészeti Klinikáról, melyek közül ötöt mutattak be szóban is – sorolta honlapunknak dr. Nagy Zoltán Zsolt.

A dr. Maka Erika vezetésével, a Semmelweis Egyetem és a Peter Cerny Alapítvány együttműködésében a közép-magyarországi régióban zajló Csecsemő-Szem-Mentő Program, telemedicinális szűrés jelentőségét dr. Graham Quinn (USA) példaértékűnek jellemezte.

Az EPOS vezetősége négy évvel ezelőtt adta a szervezés jogát Budapestnek. A szervezőbizottság munkájában a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika vezetése és több munkatársa, illetve dr. Maka Erika, a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának jelenlegi elnöke vett részt.

Forrás: Szemészeti Klinika
Fotó: Kiss Gyula

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.