Szeptember 17-től újraindult az egyetem járőrszolgálata, immár saját alkalmazásában álló vagyonőrökkel – tájékoztatott Mészáros István. A Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetője kiemelte: a 24 órás szolgálatot az egyetem dolgozói, hallgatói, de akár a betegek is bármikor hívhatják a 06-20-663-2000-as mobiltelefonszámon, amennyiben valamilyen problémát, rendellenességet észlelnek az egyetem területén.  

A járőrszolgálati feladatokat ellátó személy- és vagyonőri képesítésű munkatársak feladata két részből áll: egy meghatározott útvonalon járőröznek az egyetem egész területén, emellett pedig segítségkérés esetén, illetve ha a diszpécser a kamerákon valami rendellenességet észlel, a helyszínre mennek – ismertette a folyamatot Mészáros István. Hozzátette: ha éjszaka az egyetem valamelyik épületének riasztója megszólal, akkor oda is a járőrszolgálat vonul ki. Mint arról az igazgató beszámolt, sok riasztást kapnak nemcsak a portásoktól, de a dolgozóktól is. Előfordult már, hogy agresszív beteghez hívták őket, vagy nagyobb látogatócsoportot kellett kiküldeniük egy klinikáról. A megbízásokat négy munkatárs két szolgálati autóval látja el.

Mészáros István felhívta a figyelmet, hogy az új mobiltelefonflottába történő csatlakozással a 24 órás ügyeletet is ellátó Központi Diszpécser- és Járőrszolgálat 0*2000-es gyorshívási lehetősége megszűnt. A szolgálat napi 24 órában a hét minden napján továbbra is elérhető a 06-20-663-2000-as mobiltelefonszámon. Ez a szám egyetemi mobiltelefon-flottából a 222 000, egyetemi vezetékes telefonról pedig a 0*3 2000 számról érhetően a leggyorsabban.

A járőrautók az alapvető felszerelések (szalagok, bóják, terelők, tűzoltókészülék) mellett félautomata defibrillátorokkal is fel vannak szerelve, illetve polgári védelmi készlet is megtalálható bennük, mely számos dolgot tartalmaz a védőfelszerelésektől a tűzoltótakarón és a gumicsizmán át a világítóeszközökig.

Az igazgató kitért rá, hogy 2015 és 2017 között ezeket a megbízásokat egy külső vagyonvédelmi cég végezte, a visszaszervezéssel azonban a járőrszolgálat működtetése olcsóbb lett, emellett a munka is hatékonyabb, a közvetlen alárendeltségi viszonynak köszönhetően.

Mészáros István hangsúlyozta: az egyetemi őrzésvédelmi rendszer hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt években a Központi Diszpécser- és Járőrszolgálatnak köszönhetően az egyetemen jelentősen csökkent a vagyon elleni cselekmények száma. Rávilágított, hogy a BM Jogszabály-előkészítő és Koordinációs Főosztály Koordinációs és Statisztikai Osztályától lekért adatok alapján kiderül, hogy míg Budapesten az elmúlt három év alatt 59 százalékra csökkentek ezen cselekmények, addig az egyetemen 51 százalékra. A Biztonságtechnikai Igazgatóság által vezetett, illetve a rendőrségi, ügyészségi statisztikákból az is kiderül, hogy amíg a VIII. kerületben elkövetett vagyon elleni bűncselekmények száma stagnált, addig az egyetem VIII. kerületi épületeiben az elmúlt három évben 45 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma– mutatott rá az igazgató. Kiemelte azt is, hogy az egyetemen a korábbiak 14 százalékára csökkentették le a különböző vagyon elleni cselekményekkel okozott károkat.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.