Az intézményről és az itt folyó kutatásokról tájékozódott elsősorban a kínai Shanghai Center for Drug Evaluation and Inspection delegációja, mely a Gedeon Richter China kezdeményezésére és közreműködésével látogatott a Semmelweis Egyetemre. A megbeszélésen elhangzott, hogy a későbbiekben akár vizsgálati együttműködésekre és hallgatócserére is lehet lehetőség az egyetem és a kínai gyógyszerértékelési és –ellenőrzési központ között.

A hét vezető szakértőből álló delegációt Cheng Guiliang, a központ igazgatója vezette, a megbeszélésen  Li Zhong, a Gedeon Richter China egészségügyi igazgatója és Gizur András, a Gedeon Richter China alelnöke is részt vettek. A delegációt a Semmelweis Egyetem részéről dr. Ferdinandy Péter tudományos rektorhelyettes vezetésével dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője fogadták.

Dr. Pop Marcel előadásában röviden bemutatta az egyetemet, kiemelve annak kínai kapcsolatait, valamint ismertette az eddigi tapasztalatok alapján kialakult együttműködési elképzeléseket és a közeljövőre kitűzött stratégiai célokat. 

Ezt követően dr. Ferdinandy Péter tartott előadást a Semmelweis Egyetemen folyó klinikai vizsgálatokról. Bemutatta a jogi szabályozást, a szerződéskötési folyamatokat, a kutatási etikát és az utóbbi évek kutatásainak statisztikáit.

A kínai delegáció bemutatta intézetüket, mely a Kínai Tudományos Akadémiához tartozik, és tevékenysége nagyjából a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) felel meg.

A kérdések során a Shanghai Center for Drug Evaluation and Inspection képviseletében Gao Minjie elsősorban a klinikai vizsgálatok folyamatairól érdeklődött. Dr. Ferdinandy Péter kifejtette a klinikai vizsgálatok elindításának feltételeit és folyamatát, kiemelve a magyarországi gyakorlat fő sajátosságait: a központosított és gyors engedélyezési folyamatot, illetve a fázis 1 vizsgálócentrumok működési engedélyezését. A tudományos rektorhelyettes jelezte: a Semmelweis Egyetem nyitott arra, hogy az első olyan intézmény legyen az Európai Unióban, mellyel a kínai központ hivatalosan felveszi a kapcsolatot vizsgálati együttműködések céljából. Emellett hallgatócserére vonatkozó partnerség kialakítására is van mód, mivel a Semmelweis Egyetem céljai között szerepel a külföldi posztgraduális és PhD-hallgatók számának növelése – tette hozzá.

Módos Diána, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.